2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Az UEFA fél évre eltiltotta az olasz szövetség elnökét

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) rasszista megnyilvánulása miatt fél évre eltiltotta Carlo Tavecchiót, az olasz sportági szövetség (FIGC) elnökét.

A 71 éves sportvezetőt az UEFA fegyelmi és etikai bizottsága azért ítélte el, mert a nyáron - még az olasz amatőr szövetség vezetőjeként - azt mondta, hogy a fiatal hazai futballisták nem jutnak elég szerephez az élvonalban, és egy kitalált afrikai futballistát említve hozzátette: "helyettük itt van nekünk Opti Poba, aki nemrég még banánt evett, most meg hirtelen a Lazio első csapatának a játékosa".

Az UEFA keddi döntése szerint Tavecchio a kontinentális szövetség következő, március 24-én esedékes kongresszusán sem vehet részt, és semmilyen szerepet nem kaphat fél éven át az UEFA-ban. Mindezek mellett a FIGC első emberének szerveznie kell hazájában egy eseményt, amely az UEFA rasszizmus elleni harcát népszerűsíti, s felhívja a figyelmet a problémára.

Tavecchiót rasszista kijelentése ellenére augusztusban megválasztották a FIGC elnökének, a szövetség vizsgálata pedig nem találta bűnösnek botrányos mondatáért.