2024. április 20., szombat

A „cár” a tajgán ünnepelt

Vlagyimir Putyin tizenhat év után először vett ki szabadságot a születésnapján, és elutazott a szibériai tajgába. A hatvankettedik születésnapját ünneplő államfő 300-400 kilométerre lesz a legközelebbi lakott településtől, és egyszerűen csak pihenni fog. Az elnöki kabinetben nem tudták megmondani, hogy az orosz elnök ezúttal horgászik, vagy vadászik-e.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

Az orosz állami hírügynökség terjedelmes kommentárban méltatta Putyint, aki – mint írták – „mai mércével mérve példa nélkül álló tapasztalatot szerzett a hatalom szolgálatában”. Vlagyimir Vlagyimirovics 1999 és 2000 között, valamint 2008-tól 2012-ig vezette az orosz kormányt, s először 2000 és 2008 között két ciklusban volt államfő, majd 2012 májusában került újra az elnöki beosztásba.

„Mögötte van a győztes csecsenföldi háború, az ország gazdaságának felemelése és a világválságok legyőzése. Úgy tűnik, hogy a nagy ukrán játszma végkifejlete még messze van, de ki, ha nem ő, a tapasztalt profi cselgáncsozó tudja, hogyan kell helytállni az elhúzódó mérkőzésen? Különösen, hogy tarsolyában van az egész Krím” – így a kommentátor, aki szerint annak is „geopolitikai” jelentősége van, ki köszönti Putyint a születésnapján, változik-e a gratulálók névsora, és milyen ajándékokat kap.

A hírügynökség arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz elnök népszerűsége odahaza példátlan és büszke elvbarátaira, akiket a Nyugat szankciókkal sújtott. A Rosszija 24 állami hírtelevízió arról adott hírt, hogy Nyikolaj Drozdov ismert orosz zoológus, a Természetvédelmi Világalap egyik alapítója amuri tigrist ajándékozott a születésnapjára. Igaz, plüssből. Ezzel köszönte meg az elnöknek a ritka és veszélyeztetett ragadozó megmentésére tett erőfeszítéseit. Oroszországban 2010 óta nemzeti program védi az amuri tigriseket.

Az orosz elnök ábrázolásával, például az amuri tigrissel a karjában készült fotóval díszített pulóvereket kezdtek árulni a Kreml szomszédságában, a Vörös tér szélén álló híres GUM áruházban. Két fiatal divattervező az elnök nevére utaló Vszjo Putyom (Minden rendben!) márkanevű termékeit szinte órák alatt elkapkodták a moszkvai luxusáruházban.

MEGABULI” GROZNIJBAN

Több mint százezer fiatal vett részt azon a nagygyűlésen, amelyet kedden tartottak Csecsenföld fővárosában, Groznijban Putyin hatvankettedik születésnapja alkalmából. Az orosz és a csecsen nemzeti zászló színeibe öltözött fiatalok nagy tömegben vonultak a főváros központjában lévő Minutka tértől Groznij főterére. Az élen Ramzan Kadirov csecsen elnök haladt. A téren nagygyűlést tartottak, amelyen részt vettek a köztársaság többi vezetői is.