2024. április 25., csütörtök

Kobáni bármelyik pillanatban eleshet

A dzsihadisták már három városrészt foglaltak el a szíriai kurd városban – A határon összevont török erők továbbra is csak figyelik az eseményeket

„Kobáni bármelyik pillanatban eleshet” – vélekedett kedden Recep Tayyip Erdoğan török elnök „Légicsapásokkal nem lehet megállítani a terrort, csak abban az esetben, ha szárazföldi műveletet indítunk. Hónapok teltek el, de nem értünk el semmilyen eredményt” – mondta a szíriai határ közelében lévő Gaziantep város menekülttáborában. A szavai meglepőek, hisz a török hadsereg az elmúlt napokban jelentős csapatösszevonást hajtott végre a közeli Mürşitpınar határátkelőhely térségében, mindeddig azonban veszteg volt; csak figyeli az eseményeket.

Közben az Iszlám Állam (IÁ) harcosai hétfő estére néhány óra alatt három városnegyedet foglaltak el a hetek óta ostromlott Kobániban. Az ostrom áldozatainak száma meghaladja a négyszázat. A szíriai kurd városból civilek újabb százai menekültek el. A várost védő kurd erők az éjjel még vissza tudták verni a szunnita szélsőségesek támadásait, de azoknak később sikerült benyomulniuk Kobáni keleti részébe, ahol kitűzték fekete lobogójukat. Ezt követően nagyon gyorsan bevették a város három kerületét, köztük az ipari övezetet.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció harci gépei kedden újfent bombázták az IÁ állásait a városban és annak közelében, a légi hadjárat eddig azonban nem tudta megtörni az előrenyomulásukat.