2024. március 29., péntek

„Az egyetemek a mi hátunkon és a szüleink hátán élnek!”

Kedden Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán tüntettek az egyetemi hallgatók, hétfőre nagyszabású megmozdulást terveznek

Az egyetemi hallgatók hétfőn Nišben és Kragujevacon tüntettek, kedden Belgrádban és Újvidéken adtak hangot elégedetlenségüknek, valamint Szabadkán is felvonultak. Belgrádban megközelítőleg kétezer hallgató gyűlt össze. Képviselőik átadták követeléseiket a minisztérium képviselőinek, de a két fél nem jutott megegyezésre. Szerdán Novi Pazarban folytatják a tüntetést, majd pedig várhatóan hétfőn egy újabb, nagyszabású megmozdulás lesz a fővárosban.

Kedden a közlekedési rendőrök már fél 12 után lezárták Belgrádban a Nemanjina utcát. Először a Slavija felé vezető két sávot, majd pedig a teljes útszakaszt a Slavijatól egészen a minisztérium épületéig, mivel mintegy 2000 egyetemi hallgató vonult a Slavijatól végig a minisztérium épületéig, hogy átadja a követeléseit az oktatási miniszternek. „Harcolunk, hogy tanulhassunk!”, „Mi »letisztázzuk« az évet, ők kiürítik a zsebeinket!”, „Vízi felsőoktatás” – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel, síppal, dobbal hívták fel magukra a figyelmet, közben pedig azt skandálták, hogy „Najjači smo, najjači, mi smo studenti” (A legerősebbek, a legerősebbek vagyunk, hisz egyetemi hallgatók vagyunk), vagy a „Lopovi!” (Lopók!) és a „Neveruj!” (Ne higgy!) felkiáltással mondták el a véleményüket. Miután a minisztériumok épülete előtt, a Nemanjina 22. alatt megálltak, és a politikum hozzáállását véleményezték, Danilo Jeremić, a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciájának (SKONUS) elnöke újra elmondta követeléseiket, majd többedmagával bevonult az oktatási minisztériumba, ott a miniszter tanácsadója, Milovan Šuvakov és Zorana Lužanin, az oktatási miniszter segédje fogadta őket. Megközelítőleg egy órán keresztül tárgyaltak, de megállapodás nem született.

– Mi is a saját álláspontunk és a miniszter képviselői is a saját álláspontjuk mellett maradtak. A minisztérium képviselői továbbra is kitartanak amellett, hogy a felsőoktatási törvénymódosítások az oktatás minőségének javítását szolgálják. Szerintünk pedig egy olyan törvény, amely minden évben módosul, nem járul hozzá a minőségi oktatáshoz, és a hat vizsgaidőszakkal nem rontunk mi sem ezen a minőségen, egy új törvényre lenne szükség – emelte ki Danilo Jeremić a tanácskozás után.

– Azt az ígéretet kaptuk, hogy a minisztérium képviselői szerveznek majd egy találkozót az oktatási miniszterrel, ezen természetesen megjelenünk majd. Nagy valószínűséggel csütörtökön az egyetemi szervezetek képviselőivel is leülünk, hogy megbeszéljük, hogyan tovább, de várhatóan október 13-án egy nagyszabású tüntetésre kerül sor, amikor nem a minisztérium előtt gyűlünk össze, hanem a kormányépületnél – mondta.

Újvidéken is tiltakoztak az egyetemisták (Fotó: Dávid Csilla)

Újvidéken is tiltakoztak az egyetemisták (Fotó: Dávid Csilla)

Az Újvidéki Egyetemen a rektori hivatal előtt tartották meg kedden a tiltakozó megmozdulást. Mint ismeretes, a tiltakozás szervezői a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciája (SKONUS) és az állami egyetemek hallgatói parlamentjei. A hallgatók elégedetlenek az elfogadott felsőoktatási törvénnyel, elsősorban az abszolvensi időszak megszüntetésével és a vizsgaidőszakok számának csökkentésével. A követelések között szerepel, hogy a 2014/2015-ös tanévben hat kötelező vizsgaidőszak legyen, ne pedig öt, valamint hogy azok az egyetemi hallgatók, akik a 2010/2011-es és a 2011/2012-es tanévben iratkoztak be, még egy évig megtarthassák az állami költségvetés terhén való tanulási jogukat, mint ahogy ez eddig is volt. A hallgatók azt is követelik, hogy azoknak az egyetemistáknak, akik nem fejezik be határidőre tanulmányaikat, ne szűnjön meg a hallgatói státusuk, illetve a 2015/2016-os tanév végig meghosszabbítsák számukra ezt.

– Most írom be a negyedik évet, és nyilván nem fogom tudni letenni az összes vizsgámat egy év alatt. Ha ez bekövetkezik, akkor önköltségre kerülök. Korlátozni akarják, hogy egy hallgató hány évig lehet abszolvens. A vizsgaidőszakok számát hatról ötre, majd négyre akarják csökkenteni, az abszolvensek számára pedig még kevesebb vizsgázási lehetőséget akarnak biztosítani – nyilatkozta az egyik hallgató.
Újvidéken mintegy 300 hallgató vonult végig az egyetemistavároson.

Marko Pavlović, a Belgrádi Egyetemi Hallgatók Szövetségének elnöke rámutatott, a bolognai oktatási rendszerről az elmúlt években bebizonyosodott, Szerbiában megvalósíthatatlan.

– Nem a hallgatók a rosszak. Inkább azt kellene feltárni, hogy mely egyetemi karok milyen mértékben alkalmazkodtak a bolognai oktatási rendszerhez, miből és mi módon finanszírozzák magukat, továbbá az egyetemi hallgatók milyen mértékben leterheltek, és milyen szakirodalomból tanulnak – hívta fel a figyelmet Marko Pavlović.

A minisztérium képviselői viszont nem értik, hogy miért tüntetnek az egyetemi hallgatók, amikor a felsőoktatási törvény módosítást már egy hónapja elfogadta a parlament.

– A törvénymódosítást szeptember 10-én fogadta el a parlament. Éppen ezért nem értem, hogy miért most elégedetlenek a hallgatók. A minisztérium ajtaja mindig nyitva áll az egyetemi hallgatók előtt, akkor is fogadtuk volna őket, ha nem ilyen módon nyilvánítják ki elégedetlenségüket – hangsúlyozta Milovan Šuvakov.

– Azt gondolom, hogy a törvényeket végre tiszteletben kellene tartani és nem kibúvókat keresni, csakhogy valaki olyan gondokat oldjon meg, amelyekre már régen megoldást kellett volna találni – mondta a tanácsos.

Zorana Lužanin úgy véli, az egyetemi hallgatók belátják, hogy a követeléseik nem eléggé megalapozottak, és a szorgalmas hallgatók visszaülnek a padokba.

– Nem sikerült megállapodásra jutni, de nagyon sok mindenben megegyeztünk, például abban, hogy a felsőoktatás minőségének javításán mindkét félnek dolgoznia kell. A minisztérium álláspontja, hogy a megvalósított módosítások éppen a minőség javítását szolgálják. Mi minden döntésünket a rendelkezésünkre álló adatok alapján hozzuk meg, de a tárgyalófeleink nem tudnak felmutatni egy valós érvet sem, miért kell elfogadnunk a követeléseiket. Továbbra is a bolognai oktatási rendszer mellett maradunk. Teljesen más történet, hogy milyen mértékben sikerült az egyetemeknek bevezetniük, de továbbra is az európai oktatási színtéren szeretnénk maradni – mondta Lužanin. Hozzátette, a minisztérium minden törvénymódosítási kezdeményezést megvitatott, és érvekkel alátámasztva fogadta el vagy utasította vissza a javaslatokat. Így tett a SKONUS júniusban eljuttatott javaslatával is.

Az egyetemi hallgatók elégedetlenek voltak a tárgyalással, így a tanácskozás után ennek is hangot adtak – „uá”-val véleményezték a megállapodás eredményeit, és abban egyeztek meg, hogy mindenképpen érvényesíteni fogják követeléseiket. Délután 3 után oszlott fel a tömeg.

Nyitókép: Újvidéken is tiltakoztak az egyetemisták (Fotó: Dávid Csilla)