2024. április 25., csütörtök

Lefulladóban a világgazdaság

Lefulladóban van a világgazdaság kilábalási folyamata a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint. A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a londoni gazdasági napilap által kidolgozott Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás figyelésére szolgáló indexcsoport) a Financial Times hétfői ismertetése szerint azt is jelzi, hogy a világgazdasági növekedés túlzott mértékben függővé vált az amerikai gazdaság teljesítményétől.

Az index szerint a feltörekvő és a fejlett gazdaságok zömében egyaránt a kibocsátás növekedésének széles körű lendületvesztése tapasztalható, és emiatt az idei növekedési előrejelzések további rontása várható. A Financial Times értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 2014-re szóló globális GDP-növekedési prognózisát a jelenlegi 3,4 százalékról várhatóan „épphogy 3 százalék feletti” szintre módosítja. Az IMF mostani előrejelzése is már rontott becslés: a valutaalap áprilisban még 3,6 százalékos világgazdasági növekedést várt 2014-re.

Eswar Prasad, a Brookings vezető közgazdásza szerint a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé az Egyesült Államok vált, márpedig ez a helyzet nem teszi lehetővé a tartós globális kilábalást. Prasad szerint a kiegyensúlyozottabb növekedés megteremtésébe más gazdaságoknak is be kell szállniuk, és az ideális megoldás az lenne, ha ezt nem az export, hanem a hazai kereslet élénkítésével tennék.

Az FT-Brookings index különösen a legnagyobb felzárkózó gazdaságok reálaktivitási gyengeségét jelzi. A kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig „egyszerűen a kábultság állapotában van” – fogalmazott a Brookings vezető szakértője.