2024. április 19., péntek

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Nemzetközi népzenei találkozót tartottak Oromhegyesen

– Van egy csillag, amely mindig ragyog, kiapadhatatlan energiával ontja fényét és melegét. Ez a népzene, a népdal csillaga. Ragyogásához mindannyiunknak hozzá kell járulnia, ezért találkoztunk egy év után újra itt, Oromhegyesen, a Faluházban – mondta többek között megnyitó beszédében a házigazda nevében Koncz Lázár, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.

A hagyományápolást, a magyar népi örökségünk megőrzését és továbbadását felvállaló rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Darabán Piroska, a magyarkanizsai önkormányzat művelődési tanácsosa, Balla Lajos-Laci, a helyi közösség elnöke, valamint Ferenczi Ildikó, a szegedi Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány elnöke.

A találkozó kezdetén a Faluház nagytermében egybegyűltek előtt bemutatkoztak az október 26-ai nemzeti tanácsi választás Magyar Összefogás jelöltjei: Penovác Náray Éva, Nyilas LeonovAnita és Perpauer Attila.

– Még kezdő újságíróként jártam a faluban, és most, amikor jöttem, újra ugyanazt az összetartó kis közösséget találtam, és ez szimbolizálja azt a törekvést, amit követendő példaként tűzött maga elé a Magyar Összefogás listája a küszöbön álló nemzeti tanácsi választáson – mondta többek között P. Náray Éva.

A VI. Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok! népzenei találkozón 14 csoport lépett fel. A programban elsőként az oromhegyesi Petőfi Sándor ME vegyes kórusa állt színpadra, őket követte az óbecsei Petőfi Sándor ME Botra férfikórusa, majd a ludasi Ludas Matyi ME Füzérfonó népdalkórusa, az egyesület Koppantó tánccsoportja két alkalommal is szerepelt a műsorban. A lelkes közönség minden fellépőt tapssal jutalmazott.

A program további részében szerepelt az adorjáni Szőke Tisza ME vegyes kórusa, az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesületének leánykórusa, a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar ME népdalkórusa, a kispiaci Jókai Mór ME Rozmaring Népdalköre, a csókai Rákóczi férfikórus, a törökkanizsai Tiszagyöngye ME népdalkórusa, a tóthfalusi Fehér Akác ME vegyes kórusa, a völgyesi Aranykalász ME asszonykórusa, valamint az oromhegyesi Tisza Menti Zengő Citeraegyüttes. A szomszédos Magyarországról, Kisszállásról (Kisszállási Népdalkör) és Zsombóról érkeztek (Bokréta Népdalkör) fellépő csoportok.

Minden fellépő csoport emléklapot kapott és senki sem távozott a rendezvényről üres gyomorral.