2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Bianchi sérülése árnyékot vetett Szuzukára

Az idei Japán Nagydíj egész biztosan örökre beírta magát a Formula–1 történetébe, és nem pozitív értelemben.

A hétvégére rányomta a bélyegét a szigetország felé közeledő tájfun, és a várható nagy vihar miatt hosszasan folyt a vita arról, hogy a rajtot vasárnap egy korábbi időpontra vagy esetleg szombatra tegyék át.

Jules Bianchi itt még a pályán tudta tartani autóját (Fotó:  Beta/AP)

Jules Bianchi itt még a pályán tudta tartani autóját (Fotó: Beta/AP)

Végül, valószínűleg a média és a pálya tulajdonosainak nyomására, minden maradt változatlanul, így senkit nem is érhetett meglepetésként, hogy heves esőzés mellett kezdődött meg a körözés Szuzukában. A verseny a körülmények miatt biztonsági autó mögül indult, majd szinte azonnal le is állították, és csak húsz perc elteltével, az eső alábbhagyása után engedték ismét útjára a mezőnyt. Bár a csapadék továbbra is változó intenzitással érkezett, a dolgok simán, balesetek nélkül mentek a mezőny számára egészen a 45. körig, amikor Adrian Sutil megcsúszott, és a falnak csapta Sauberjét a gyors 7-es kanyarban. A bukótérbe behajtott egy daru, hogy kiemelje az összetört autót, ekkor azonban a Marussia versenyzője, Jules Bianchi is megcsúszott ugyanazon a helyen, és nagy sebességgel éppen a korlátokon belül tartózkodó emelődarunak csapódott.

A francia versenyző már eszméletlen volt, amikor kiszabadították rommá tört autójából, és súlyos fejsérülésekkel egy közeli kórházba szállították, ahol azonnal műtétet hajtottak végre rajta. A beavatkozás után a legutóbbi információk szerint Bianchi már önállóan lélegzett. A Formula–1-ben napjainkban már nagyon ritkán látható súlyos baleset persze a mezőnyt is megrázta és egyesítette, így többen is azonnal a kórházba siettek, hogy kollégájuk mellett legyenek.

Bár a történtek után másodlagos jelentőségűvé vált, de a baleset miatt a tervezettnél korábban leintett versenyt Lewis Hamilton nyerte, miután a 29. körben a pályán megelőzte csapattársát, a pole-ból rajtoló Nico Rosberget. A Mercedeseknek a vizes pályán sem volt ellenfelük, bár a német láthatóan kevésbé boldogult a körülményekkel, mint brit kollégája, így Hamilton hosszú nyomásgyakorlás után végül el tudott menni mellette a pálya első kanyarjában, győzelmével pedig 10 pontra növelte előnyét a bajnokságban.

A dobogóra még Sebastian Vettel állhatott fel, akit csapattársa, Daniel Ricciardo követett. A két Red Bull a merészen taktikázó Jenson Buttonnal küzdött a közvetlen üldözőbolyban, a többiek azonban már tőlük is jelentősen lemaradtak (a Williamsek például bizonyították, hogy a vizes pálya továbbra sem az erősségük).

Fernando Alonso autója már a futam elején megállt, mielőtt még a biztonsági autó elengedte volna a mezőnyt, és mivel Kimi Räikkönen csak a 12. helyen végzett, 81 verseny után először fordult elő, hogy a Ferrari pont nélkül távozott egy hétvégéről.

Szombaton egyébként minden Alonso és Vettel jövője körül forgott Szuzukában. Habár mindketten szerződéssel rendelkeznek jelenlegi csapatukkal a következő szezonra, már régóta megindultak a találgatások arról, hogy szívesen váltanának. Miközben mindenki azt várta, hogy Japánban a McLaren és új partnere, a Honda bejelenti Alonso jövő évi érkezését, erre nem került sor, ehelyett viszont az időmérő reggelén Vettel kissé váratlanul közölte a világgal, hogy 2015-ben már nem fog az őt négy bajnoki címhez segítő Red Bullnál versenyezni. Bár azt még nem jelentették be, de Vettel főnökei már elárulták, hogy a német a Ferrarihoz tart, ahonnan pedig így már szinte biztosan Alonso is dobbantani készül. A spanyol még mindig titkolózik, és a McLaren mellett már az is szóba került vele kapcsolatban, hogy esetleg egy év pihenőre vonulna, kivárva, hogy a domináns Mercedesnél felszabaduljon egy hely. A Red Bullnál azonban már azt is elárulták, hogy a távozó bajnokuk helyét jövőre Daniil Kvjat veszi át. A mindössze 20 éves orosz pilóta a csapat tehetségkutató programjának egyik legújabb reménysége, aki idén futja debütáló szezonját a Toro Rossóval, jövőre akár már a futamgyőzelmeket is célba veheti.

A Japán Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:51:43,021, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 9,1 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +29,1, 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 38,8, 5. Jenson Button (brit, McLaren) +1:07,5, 6. Valtteri Bottas (finn, Williams) +1:53,8, 7. Felipe Massa (brazil, Williams) +1:55,1, 8. Nico Hülkenberg (német, Force India) +1:55,9, 9. Jean-Éric Vergne (francia, Toro Rosso) +2:07,6, 10. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 266, 2. Rosberg 256 pont, 3. Ricciardo 193, 4. Vettel 139, 5. Alonso 133, 6. Bottas 130, 7. Button 82. 8. Hülkenberg 76, 9. Massa 71, 10. Pérez 46 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 522, 2. Red Bull 332, 3. Williams 201, 4. Ferrari 178, 5. Force India 122, 6. McLaren 121, 7. Toro Rosso 29, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.

A következő futamot, az első Orosz Nagydíjat október 12-én rendezik Szocsiban.