2024. április 23., kedd
Brassói tudósítónktól

A mesterség: szakma és hivatás

Szakiskolát avattak Kolozsvárt, a megnyitón jelen volt Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Kelemen Hunor Románia miniszterelnök-helyettese is.

Miért volt akkora esemény a Szász Domokos református szakközépiskola épületének átadása, hogy a magyar kormányfő is fontosnak tartotta jelen lenni azon? Ezt az iskolát működtető Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla világította meg: „A kommunizmus évei alatt megszűnt az az évszázados gyakorlat, amikor a mesterséget űzők felelősséget vállaltak az utánpótlás képzéséért. A kommunizmus éveiben azzal riogatták a nehezen tanuló gyermeket, hogy ha nem tanul, akkor vagy kollektivista, vagy gyári munkás leszel. Ilyen indíttatás után nem csoda, hogy a rendszerváltáskor, amikor az egyetemek tucatjai jelentek meg, senki nem akart szakmunkás lenni, mert a társadalom azt tartotta, hogy csak a mérnök, az orvos, a tanár az ember. Így az sem csoda, hogy mindenki egyetemet akar ma végezni, de az egyetemmel nem talál állást. És ha módja van rá, elvégez még egy egyetemet. S ha ekkor sem kap állást, akkor beáll valahova dolgozni, olyan munkát végez, amihez nem ért, vagy elmegy epret szedni Spanyolországba. Az ilyen fiatalból frusztrált vagy boldogtalan ember lesz, hiszen úgy érzi, hogy a társadalom legaljára került, noha ő máshová készült.”

A püspök sajnos több tízezer romániai fiatal helyzetét érzékeltette szemléletesen, túlzások nélkül. Mivel az egyház úgy érezte, a helyzet tarthatatlan, maga állt megoldásának élére. A kolozsvári református szakiskola megnyitásával hosszú évtizedek után újraindult az erdélyi magyar szakmai oktatás. Az épületet, amelyben az iskola működik, nemrég szolgáltatta vissza jogos tulajdonosának, a református egyháznak az állam. Kató Béla püspök ennek apropóján elmondta „Sokan kérdezik, hogy minek kell az egyházaknak az ingatlan. Ma erre adtunk választ: szolgálni szeretnénk ezekkel a javakkal népünknek. Nemcsak a templomban, hanem az életnek minden területén.”

Az erdélyi magyar szakmai oktatás újraindításához a magyar állam nyújtott jelentős anyagi támogatást. Hogy ezt a nemzetegyesítést felvállaló kormány megtehette, a dolgozó magyaroknak, az adófizetőknek köszönte meg beszédében Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök elmondta: „Az erdélyi református egyház által alapított szakiskola üzenete a múltnak, a mának és a jövőnek is. A múltnak azt üzeni: igyekszünk felnőni nagynevű elődeinkhez, Örökségünkhöz, Erdélynek ahhoz amely Tündérkertté varázsolta e vidéket. Üzenjük a jelennek, hogy Cluj Kolozsvár is, sőt, Klausenburg, Claudiopolis és Closenburg is...” A magyar miniszterelnök ezzel azoknak a szélsőségeseknek válaszolt, akik a közösségi médián tüntetést próbáltak szervezni ellene éppen azzal a jelszóval, hogy Cluj nem Kolozsvár (azaz román és nem magyar város.) „A szélsőséges nacionalisták gyakran azt szégyellik, amire büszkéknek kellene lenniük, és arra büszkék, amit szégyelleniük kellene – folytatta Orbán Viktor. – Egy iskola alapítása azonban nemcsak azt üzeni, hogy élünk, hogy élni akarunk, hanem azt is, hogy van erőnk, tudásunk ahhoz, hogy meg is maradjunk. Sőt, eredményesek, sikeresek és magabiztosak legyünk. Üzenjük, hogy a jelenlegi magyar felfogás szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény.”

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy az ezredforduló tájékán közösen kezdtünk a hatalmas munkába: iskolákat, főiskolákat és egyetemeket alapítottunk szerte a Kárpát-medencében, hogy magyarságunk az anyanyelvi oktatás révén megerősödve a szülőföldjén versenyképes tudás birtokában életképessé alakíthassa a saját jövőjét. „Ma a Magyarország határain kívülre irányuló támogatások többségét az oktatásra és a nevelésre fordítjuk. És ez így helyes, már amennyiben a cél a nemzet megmaradása és gyarapodása. Márpedig mi lehetne ennél magasabb rendű cél” – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

A kolozsvári református szakiskola előzetes tervek szerint két osztállyal indult volna, de a túljelentkezés miatt végül három osztálynyi gyerek kezdte meg a szakács- és cukrászmesterség, a fodrászat, a víz- és gázszerelés rejtelmeinek és fogásainak, a mesterség és a hivatás összefüggéseinek elsajátítását.