2024. március 29., péntek

Ebola után Marburg-vírus is

Újra felütötte a fejét a Nyugat-Afrikában pusztító Ebola-vírussal rokon Marburg-vírus Ugandában, és egy harmincéves férfi halálát okozta a fővárosban, Kampalában. Nyolcvan embert, akik kapcsolatba kerültek vele, karanténba helyeztek. A lakosságot a legnagyobb fokú éberségre intették, riasztottak minden sürgősségi orvoscsapatot, amelyeknek tapasztalatuk van az ilyen betegségek elleni küzdelemben. A kór áldozatául esett férfi egy keresztény missziós kórházban röntgenasszisztensként dolgozott. A karanténba zártak közül harmincnyolc az ő munkatársa volt, huszonketten pedig egy másik klinikán dolgoztak a fővárostól mintegy harminc kilométerre.

Az eddigi hasonló járványokat viszonylag hamar megfékezték a kelet-afrikai államban. Az Ebolával igen közeli rokonságban álló Marburg-vírus nem először jelenik meg Ugandában. Erős fejfájással kezdődő, vérzéses lázzal járó fertőzés, amely az elmúlt években már több áldozatot szedett. A betegek szervezete több helyen vérzik, a kór az esetek több mint nyolcvan százalékában (átlagban kilenc nap alatt) halálhoz vezet. Védőoltás vagy gyógyszer még nincs ellene, de a kísérleti gyógyszert augusztusban már sikerrel kipróbáltak majmokon. Az állatok meggyógyultak, még ha akkor kapták is a kezelést, amikor az első tünetek már jelentkeztek rajtuk.

A gyanú szerint a vírust elsősorban denevérek terjesztik. Erre utal, hogy a múltban több olyan ugandai, illetve külföldi turista betegedett meg, akik denevérek lakhelyéül szolgáló barlangokban jártak.