2024. április 23., kedd
JEGYZETEK A KAROSSZÉKBŐL

Miből van ez a nő?

Felkapcsolod a tv-t, és éppen úsznak valahol, valamiért… Eb, vb vagy éppen világkupa… Egymás után mennek a döntők, s majd mindenkor ott van egy magyar leány – Katinka, Hosszú a vezetékneve, s ő leginkább első! Bármilyen hosszon, bármilyen stílusban s ezeknek bármilyen keverékében… Most éppen a hongkongi világkupában tarolt. S hogy adjak egy kis ízelítőt, a legjobb szerb úszót ünnepeltük, mert hét érmes fellépése volt, egy sem arany, ennek ellenére nagy sikernek számít a fellépése, hisz itt pénzre ment a „dolog”. Ezer dollár az elsőnek, fele a másodiknak és ennek a fele a harmadiknak… De ami a legfontosabb, 100 ezer amerikai üti a zsebét annak, aki a világkupa legjobbja, de itten nem egy versenyről beszélünk, hanem egy sorozatról, melyben Katinka szinte már biztos, hogy első lesz!

Csak Hongkongban 10 aranyat nyert! Meg egy-két más színűt is! Először néztem végig minden futamát, amit mutatott a tv az Eb-n. Egy pillanatban szerettem volna egy nagyot rúgni a férjén, mert szinte le sem zuhanyozhatott a két fellépés között, sőt az éremkiosztás is „foglalkoztatta”… S persze hogy nem volt az érmesek között abban a döntőben! A százezer szép pénz, de össze sem hasonlítható egy tenisztornával! Annyit az első meccset nyerők tesznek zsebre, ne is szóljak egy profi ökölvívó győztes „órabéréről”!

A börtöntöltelékek köhécselnek ismét

A piros-fehérek ismét „leváltják” Karadžićot. Pontosabban követelik a leváltását. Ehhez persze joguk van. Az egészben az a furcsa, hogy a leghangosabb Terzić, aki, ha minden normálisan megy, legalább fél évre el lesz tiltva, mert „tombolt” a piros-fehérek döntetlenje után – „betört” a játékvezetők öltözőjébe, és „mondta a magáét”!

Az egészben a legérdekesebb, hogy ő valamikor Karadžić posztján volt, de külföldre menekült, mert nemzetközi elfogatóparancs volt ellene. Hogy miért, most nem is fontos, persze mindig a pénz az ilyenekben az ok. Évekig „bujkált” Titogradban, majd hirtelen „megkegyelmeztek” neki, és visszament az OFK Beogradba. Majd a liga vezetője lett!? Ugye, ebben a kis országban minden lehetséges. Közben Džajićot is tisztára mosták. Így elnöke lett a klubnak, és elkezdték összerázni az adósságokban fulladozó klubot egy kosarazózseni segítségével. De hirtelen kitört valami botrány köztük, és Džajić most már nincs a székben, de ott van a nemrég nemzetközileg körözött Terzić!

Ő aztán megindította a lavinát – Karadžićnak mennie kell!

Vajdaság futballvezetősége kiáll az elnök mellett, így nem valószínű, hogy egyáltalán beszélni fognak az egészről. Karadžić egyebek között számíthat a kis klubokra is, mert például ma kaptuk a hírt, hogy 100 ezer eurót kapnak az első liga csapatai, hogy megmeneküljenek adósságaiktól.

Mindig van okosabb valaki

Nálunk állandóan a múltról beszélnek. Futballról leginkább. Talán igazuk is van, hisz a jelen, hát még a jövő igazán nem valami rózsaszínű! Hogy ki a hibás, talán nem is fontos, mert ha ismernénk is az okokat és az okozókat, nem jelentene sokat! Bevallom, ez nagyon negatív hozzáállás, de ismerve magunkat, más nem nagyon létezik. Kicsik vagyunk, és büszkék. Nekünk nem kell senki és semmi, majd mi megmutatjuk! Sajnos nincs sok mutogatnivalónk! S ha látjuk is, hogy mások hogyan csinálják – persze jobban, mint mi –, csak legyintünk, vagy kinevetjük. Majdnem elestünk a közel-keleti légitársaság fúzióitól is az ilyen hozzáállás miatt. Fogadok, amiben akarnak, hogy ha a belgrádi nagy klubok egyike társat akart volna találni öt-tíz évvel ezelőtt, talált volna minden nehézség nélkül. Ma szinte lehetetlen, mert klubjainknak nincs semmi értéke.

Nézzék csak meg a Manchester Cityt, amióta átvette a klubot az Abu Dhabi United Group, virágzik minden téren. S a tulaj tele van ötlettel. A Manchester City mellett ott van még a melbourne-i City FC, majd jött a New York City és a Yokohama F Marinos…

Mi mindent tud ez a korporáció tenni a tagjaiért! Melbourne hívja New Yorkot – van egy felesleges balhátvédetek? Például…