2024. április 25., csütörtök

A bajsai iskola jó pajtása

Hogyan tett szert erre a képzeletbeli címre Zsemberi János?

Rendhagyó, nemes, példaértékű, követendő – lehet válogatni a jelzők között, ki hogyan minősítené a legtalálóbban Zsemberi János gesztusát. A topolyai Sat-Trakt cég tulajdonos-vezérigazgatója Bajsán született és nőtt fel. Nemrégiben pedig olvasott egy felhívást a Magyar Szóban. Ez a két momentum elegendőnek is bizonyult ahhoz, hogy megszülessen az ötlet!

– Nemcsak én születtem és nőttem fel Bajsán, hanem még a gyerekeim is ott jártak, ugyanabba az általános iskolába, amelyben annak idején én is koptattam a padot – emlékezik vissza Zsemberi János – Most pedig, hogy felnőtt fejjel nemrégiben ismét az iskolába vezetett az utam más ügyben, nemcsak a gyermekéveim jutottak eszembe, hanem hirtelen az is, hogy a napokban olvastam a felhívást a Magyar Szóban, hogy kezdődik a tanév, és ismét elő lehet fizetni a Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapokra. Azonnal rá is kérdeztem Szilágyi Nóra igazgató asszonynál, hogy vajon most hányan veszik az iskolában ezeket az újságokat. Persze, ahogyan azt sejtettem is, korántsem veszi meg mindenki, és – ahogyan azt szintén feltételeztem – elsősorban anyagi okokra hivatkozva.

A közadakozásáról, sportklubok és civil szervezetek támogatásáról egyébként is ismert vállalkozó fejében ekkor már meg is született az ötlet – amit azonmód tett is követett. Felhívta a Magyar Szó illetékesét, azzal a szándékkal, hogy cége szeretné előfizetni minden bajsai alsós tagozat számára a Jó Pajtást és a Mézeskalácsot.

– Úgy gondoltam, ezek a gyerekek sokat veszítenek azzal, hogy nem olvashatják, nem lapozhatják ezeket a nekik és róluk szóló kiadványokat. Azt gondoltam, legyen meg nekik is az az öröm és izgalom, ami annak idején nekem is, és a gyerekeimnek is megvolt azokon a napokon, amikor a Jó Pajtás megérkezett az iskolánkba. Ez a korosztály még nincs rajta annyira az interneten, mint idősebb társaik, ezért is fontos időben megismertetni velük a minőségi, nyomtatott kiadványok okozta élményt – mondja az adományozó.

A bajsai Testvériség-Egység Általános Iskola alsós osztályaiban tehát szeptembertől kezdve minden iskolapadban ott van a Jó Pajtás és a Mézeskalács. És a pedagógusok is tudnak élni ezzel az új lehetőséggel, hiszen így, hogy minden gyerek számára hozzáférhető az újság, tananyag-kiegészítőként is használhatják a különböző foglalkozásokon. A gyerekek öröméről pedig a mellékelt képek tanúskodnak a legmeggyőzőbben.