2024. április 25., csütörtök

Kérdőre vonta a város a Proteinkát

A városi tanács legutóbbi ülésén tárgyalt a Proteinka Állategészségügyi Intézményből kiáramló bűz megszüntetéséről. Ezzel kapcsolatosan határozatot hozott, miszerint átirattal fordul a Tartományi Urbanisztikai, Építészeti és Környezetvédelmi Titkársághoz, illetve a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztériumhoz, annak érdekében, hogy azok mozgósítsák illetékes szolgálataikat a Proteinka által kibocsátott kellemetlen szagok megfékezése érdekében. Egyben a döghamvasztó vezetőségétől követelik, hogy három napon belül tájékoztassa a városi tanácsot arról, hogy mi a bűz forrása, illetve, hogy mikor és hogyan szándékoznak megoldani ezt a problémát.

Napirendre került a Déli Áramlat gázvezeték nyomvonala is, amely az eredeti területrendezési dokumentáció szerint Zombornál hagyta volna el az országot Magyarország irányába, de a közelmúltban kiderült, hogy a nyomvonalat áthelyezték Szabadka környékére. A tanács indítványozta, hogy a városi képviselők fogadjanak el egy határozatot, ami szerint a városi képviselő-testület a szerb kormánytól és a Srbijagas közvállalattól követeli az eredeti nyomvonal visszaállítását, illetve, hogy a zombori képviselők álljanak ki e kezdeményezés mellett a köztársasági és a tartományi parlamentben.

Szó esett a város által alapított kommunális közvállalatok szolgáltatásai árának fölülvizsgálásáról is. A tanács meghagyta a gazdasági ügyosztálynak, hogy a kommunális közvállalatok igazgatóival egyetemben a 2015-ös gazdálkodási tervek kidolgozása során mérjék föl a vállalatok szükségleteit, az árak alakítását befolyásoló tényezőket, de vegyék figyelembe a lakosság fizetési lehetőségeit, és ennek alapján optimális szinten határozzák meg szolgáltatásaik árát.