2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a Madarak hangja

A projektum keretében a madarak védelmén kívül az ökoturizmust is népszerűsítik

Immár két éve tart a Madarak hangja elnevezésű projektum, mely a Palicsi- és Ludasi-tó madarainak, elsősorban a fürj és a vadgerle megóvásáért folytatott kampány. A projektum fő partnerei az Artrust Polgári Szervezet, a Riparia Természetbarátok Egyesülete és az AŠC Polgári Szervezet, amelyekhez további ötven civil szervezet csatlakozott azzal a céllal, hogy közös céljaikat megvalósítsák. Pénteken pedig aláírták azt az együttműködési szerződést a Palics-Ludas Közvállalattal, amelynek keretében további tevékenységekkel egészül ki a projektum.

Jasna Jovićević, az Artrust képviseletében elmondta, a többi között kiépítik a birdwatchinghoz, vagyis a madarak megfigyeléséhez szükséges infrastruktúrát is, mely egyfajta ökoturisztikai kínálatként a vadászatot helyettesítő programként szerepelne a Palicsi Természetpark, a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum, a Szelevényi erdő és a Szabadkai-homokpuszta területén.

Vlatko Jovićević, az AŠC nevében elmondta, továbbra is törekedni fognak arra, hogy megváltoztassák a vadászatra vonatkozó törvényt, s a fürj, valamint a vadgerle vadászatát betiltassák, és védelem alá helyeztessék őket, ami nemzeti szintű akció, illetve szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy egyre több faj van kihalóban.

– A vadászat nem az egyetlen oka annak, hogy ez a két madárfaj veszélyeztetett lett Szerbiában, a betiltott permetszerek, a természetes élőhelyek csökkenése, az éghajlati változások is nagyban kihatnak rá, a törvénytelen vadászatra azonban mindenképpen hatni tudunk, ezért a hozzánk csatlakozott szervezetekkel együtt egy újabb törvénymódosítási javaslattal fordulunk a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztériumhoz. Szerettünk volna az idén konkrétan hozzájárulni ahhoz, hogy Szabadkának is legyen haszna ebből a megmozdulásból, és a támogatásoknak köszönhetően mintegy 15 ezer euró értékben kiépítjük a madarak megfigyeléséhez szükséges infrastruktúrát. Négy területen hat madármegfigyelő helyet alakítunk ki, mintegy tíz tájékoztató táblát helyezünk ki, készítünk egy virtuális térképet a turisták részére, és népszerűsíteni fogjuk ezt az ökoturisztikai programot – mondta.

A kampány keretében kortárs alkotómunkával, zenével, performanszokkal, a legújabb technológiák felhasználásával népszerűsítik a témát.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója örömét fejezte ki, hogy egy ilyen kreatív kezdeményezés részesei lehetnek, mely nemcsak a madarak védelmét, hanem a művészetet is felöleli, és így képes sok ember figyelmét felhívni a problémára.