2024. április 25., csütörtök

Az erdőgazdaság tönkretette az utakat

Teljes intenzitással folyik a fakitermelés a muzslyai Tisza menti erdőkből, közben szinte járhatatlanok a mezei utak, a rétre vezető 12 km-es műút állapota is egyre rosszabb. Ha ez így folytatódik, akkor a muzslyaiak maholnap már képtelenek lesznek kijutni a határba. A Vajdasági Erdőgazdaság 40 tonnás járművei ugyanis helyenként 60–80 centiméteres gödröket hagynak a felázott mezei utakon. A helyzet tarthatatlanságáról tárgyaltak pénteken a helyi közösségben, melyen a nagybecskereki önkormányzat képviselőin kívül jelen voltak a Városrendezési Igazgatóság, a Vojvodinaput, a Vajdasági Erdőgazdaság, a Mezőőrszolgálat, valamint a termelők és a helyi tanács képviselői.

A probléma nem új keletű. Négy évvel ezelőtt a muzslyai termelők útzárlattal próbáltak nyomást gyakorolni az erdészekre, akiknek a járművei folyamatosan rongálják az utakat, de azok helyrehozásában viszont nem vállalnak részt. A muzslyaiak elégedetlensége érthető, hiszen az említett utak megépítését részben ők maguk pénzelték helyi járulék formájában. A helyzet azonban a tiltakozások után sem változott. Sőt a fakitermelők közben tönkretették azokat az útszakaszokat is, amelyeket a közelmúltban tartományi és városi pénzekből kezdtek el építeni a Tisza, illetve a vadászotthon irányában.

– A műút hetven százalékban tönkrement, a mezei utak szinte járhatatlanok. Becslések szerint a kár eléri a 14 millió dinárt. Az állapotokat fényképekkel is illusztráltuk. Mondhatom, hogy a beszélgetés igen feszült hangulatban zajlott. Végül két dologban sikerült megállapodnunk: az egyik az, hogy az erdőgazdaság ideiglenesen felfüggeszti a fakitermelést a muzslyai határban, a másik pedig az, hogy jövő kedden újabb tárgyalást tartunk, amelyen megpróbálunk majd egy konkrét tervet elfogadni a helyzet rendezésére. Célunk, hogy az utak állapotát visszaállítsuk a húsz évvel ezelőttire, illetve egy olyan úthálózat létrehozása, amely mindenki számára megfelel – nyilatkozta lapunknak Hallai Zoltán tanácselnök.