2024. április 18., csütörtök

Megvédik a belvíztől Kisoroszt

Négyszázezer eurós beruházás a bánáti faluban

Kisoroszt az elmúlt tíz év alatt háromszor öntötte el a belvíz. A 2800 lakosú bánáti faluban több mint kétszáz házat ért nagyobb károsodás, legutóbb pedig több mint tíz épület összedőlt. Ennek egyik oka nyilván az is, hogy a településnek a múlt század húszas éveiben épült része a régi falurésznél egy méterrel alacsonyabb helyen épült.

Szerencsére az idei esőzések megkímélték a falut, az elkövetkezőkben pedig már a falubelieknek nem kell félniük a hosszan tartó esős időszakoktól. Egy kotrógéppel gazdagodtak ugyanis, amellyel könnyebb lesz a csatornahálózat karbantartása, novemberig pedig felújítják a falu környéki csatornákat. A beruházás értéke meghaladja a 400 ezer eurót, és Nagykikinda, valamint a romániai Resicabánya EU-s IPA-pályázatából finanszírozzák. A határon átnyúló projektum megvalósítása augusztus 26-án kezdődött és három hónapig tart.

– A pályázat témája a minőségibb életkörülmények biztosítása, illetve a vízkárok megelőzése. Két részből áll: az egyik egy munkagépnek a vásárlása az esővíz-elvezető csatornák karbantartására, a másik pedig a meglévő csatornahálózat javítása, illetve 17 km hosszú csatornahálózat újraépítése, több mint ötven áteresztőcsatornának a szintbe hozása és három zsilip építése, hogy a határból a vizek ne folyhassanak a faluba. Reméljük, hogy mindez meg is valósul. A szakemberek azt állítják, hogy a csatornarendszer újjáépítésével hosszú időre megoldódik a belvizek problémája a faluban – mondja Kabók Imre, a helyi közösség elnöke, a nagykikindai községi tanács kisebbségügyi megbízottja.

Persze nem elég a faluban az utcákat és az infrastruktúrát kiépíteni és rendben tartani. Ez még nem jelent biztosítékot arra, hogy a fiatalok itt tudnak maradni. Munkalehetőséget is kell biztosítani számukra. A faluban élőknek mintegy harminc százaléka magyar nemzetiségű, akik jó része, élve a lehetőséggel, még az „első hullámban” felvette a magyar állampolgárságot. Ez felgyorsította az elköltözést. Az elmúlt két év alatt több mint harminc, zömében fiatal távozott a faluból.

– A kisorosziak egy része a nagykikindai gyárakban dolgozik, a többiek a privatizált állami mezőgazdasági vállalatban találtak munkalehetőséget – elenyésző számban. A többség mezőgazdaságból él, vannak, akik vállalkozásból próbálják biztosítani a családjuk egzisztenciáját. Nagy hátrány, hogy nem tudunk új munkahelyeket nyitni. Az a kevés munkalehetőség, ami kínálkozik, a mezőgazdasághoz kapcsolódik. Ezért volna fontos jobb helyzetbe hozni a mezőgazdaságot. Akkor nyilván több fiatalt tudnánk itthon tartani. Persze, hogy ehhez szükségesek a támogatási rendszerek, hogy az emberek biztonsággal tudjanak földműveléssel foglalkozni – mondja Kabók Imre.

Az idén ugyan hét magyar kisgyereket írattak be a Gligorije Popov Általános Iskola első osztályába (tavaly öten kezdték meg iskoláztatásukat), de az óvodások számából ítélve hosszú távon már ennek a számnak a megtartása nehéz lesz.

Újra van helyben élő plébános Király Tibor személyében 18 év után Kisorosznak újra van helyben lakó plébánosa. Az elmúlt hetekben igyekezett minél több családhoz eljutni, hogy az emberek érezzék, hogy közöttük van a lelki pásztoruk. Azt tapasztalta, hogy egy rendkívül tettre kész, aktív közösségről van szó. Mint mondja, a hívek lelki gondozása mellett szeretné folytatni a zarándoklatok szervezését, kapcsolatba hozni a kisorosziakat a más településeken élőkkel, hozzájárulni a falu kultúréletéhez, feladatot vállalni az anyanyelv megőrzésében.