2024. március 29., péntek

Harcban az orvhalászokkal

A Vajdaság Erdői közvállalat dolgozói illegálisan kihelyezett hálókat semmisítettek meg

Az újvidéki LORISA elnevezésű kiállításon tegnap a Vajdaság Erdői közvállalat dolgozói több mint száz kilométernyi hálót és egyéb felszerelést semmisítettek meg, amit a terepen működő halőrök koboztak el az elmúlt kilenc hónap során a gazdaság vízterületein tevékenykedő orvhalászoktól. A felaprított és immár hasznavehetetlen felszereléseket az újrahasznosító üzemekbe szállították.

A Vajdaság Erdői közvállalat az utóbbi kilenc hónapban sokat mélyült a halászat és ezen belül a halőrökkel való együttműködés terén is – mondta felszólalásában Takács Márta igazgató –, és a cégvezetés úgy döntött, hogy az ágazatban tevékenykedők megérdemlik, hogy a következő időszakban a halászati, vadászati kiállításon egy külön napot, mégpedig a pénteket az ő tiszteletüknek szenteljék, és erre az alkalomra külön programokkal készüljenek.

– Az elmúlt egy-két évben sok kritika érte a közvállalat háza táját, hogy halőreink nincsenek jelen kellőképpen a vizeken, és nem úgy dolgozunk, ahogy kellene. E rágalom megcáfolásaként hoztuk ki az Újvidéki Vásár központi platójára azokat a hálókat és különböző szerszámokat, amelyeket az elmúlt kilenc hónapban szedtek össze halőreink azoktól, akik illegálisan halásznak vizeinken. Ez a mennyiség viszont épp annak a bizonyítéka, hogy a közvállalat munkatársai igenis jelen vannak a közvállalat vonzáskörébe tartozó vizeken, és teszik a dolgukat – tette hozzá Takács Márta igazgató.

Az elmúlt időszakban a közvállalat halőreit, sem csónakjaik, sem ruházatuk alapján nem lehetett felismerni. Ezen a téren is próbáltak javítani az idén, és minden csónakon feltüntették a közvállalat lógóját, a vállalat nevét, akárcsak a halőrök ruházatán is, hogy minél hatékonyabban végezhessék dolgukat, és remény szerint minél több törvénytelenül kihelyezett hálót találjanak a vizeken.

A halőrök komoly és nehéz munkát végeznek, általában éjszaka dolgoznak, és sohasem tudhatják, kivel állnak szemben – mondja az igazgató. Sok esetben arra is volt példa, hogy fegyverrel fenyegették meg őket. Ezért a cégvezetés háláját fejezte ki mindazért, amit tesznek a vállalatban. Három halőr, Sava Kevčeg, Siniša Panić és Sóti István részesült elismerésben és pénzbeli jutalomban A kritérium az volt, mennyi hálót és egyéb felszerelést sikerült elkobozniuk az orvhalászoktól.