2024. március 29., péntek

IKEA a fővárosban 2016-ra?

Újvidéken is áruházat nyit a svéd multinacionális cég

Szándéknyilatkozat született pénteken a szerbiai kormány, a főváros vezetősége és a svéd IKEA bútorgyár és üzletlánc illetékesei között. Ennek értelmében 2016-ra megépülne a skandináv cég első, 300 embert foglalkoztató belgrádi üzlete. A nyilatkozatot Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedésügyi miniszter, Vladislav Lalić, az IKEA dél-kelet-európai fejlesztési szektorának vezetője, valamint Siniša Mali, Belgrád polgármestere írta alá.

Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a létesítmény felépítésének költsége 70 millió eurót tesz ki, de a fővárosi mellett még négy helyen nyitna az IKEA áruházat az országban. Belgrádban két épület megnyitását irányozták elő (egyiket a Bubanj Potok városrészben, a másikat pedig a főváros nyugati részén), ezenkívül egy Újvidéken, egy Nišben és egy Közép-Szerbiában nyílna. A nagyszabású befektetés összköltsége 300 millió euró.

Zorana Mihajlović az újságíróknak elmondta, hogy az építkezés a következő év őszén kezdődik.

– Ha minden a tervezett ütemben halad, 2016-ra már megkezdi működését az IKEA Szerbiában. Az építésügyi tárca mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az építkezés megkezdéséhez szükséges összes dokumentációt idejében beszerezzék a kivitelezők. Az üzletlánc országunkba való betörésével megnövekszik a munkahelyek száma is, valójában ez a szerbiai kormány egyik központi célja – jegyezte meg a tárcavezető.

Hasonlóan értékelte a skandináv cég szerbiai terjeszkedését Mali is, őszerinte a svéd vállalat példája további külföldi tőkét vonz majd az országba.

– A szándéknyilatkozat arról tesz tanúbizonyságot, hogy visszatért a külföldi befektetők Szerbiába vetett bizalma. Annak érdekében, hogy mielőbb megkezdődjenek a munkálatok, a fővárosi illetékes szervek már a következő hónapban felveszik a kapcsolatot a skandináv vállalat képviselőivel, hogy kidolgozzák az építkezési szabályokat – nyilatkozta a főváros polgármestere.

Vladislav Lalić úgy értékelte, hogy a szándéknyilatkozattal végre megszületett az első konkrét lépés az IKEA szerbiai térnyerése érdekében. Rámutatott arra, hogy már néhány éve több ízben tárgyalás folyt a kormánnyal erről, viszont különböző okok miatt nem zárultak eredménnyel a tanácskozások. Mint nyilatkozta, az IKEA áruházaiban Szerbia polgárai elérhető áron juthatnak majd minőségi bútorhoz. Arról is beszélt, hogy a jövőben elmélyülhet a cég és az ország kapcsolata, és ez azt jelentené, hogy Szerbiában akár IKEA üzem is épülhet.

Arra az újságírói kérdésre, hogy nyújt-e pénzbeli támogatást a szerbiai kormány a skandináv vállalat hazai terjeszkedésére, Lalić megjegyezte, hogy az IKEA saját pénzéből gazdálkodik, de a kormány illetékeseivel ez ügyben még nem tárgyaltak.

Az építendő áruház 167 hektáros ipari zónán terülne el, ebből 35 ezer négyzetméteren várná a vásárlókat a csaknem 9500 termékkínálatával. Mint Belgrád polgármestere elmondta, a Bubanj Potok-i iparzónán a svéd vállalat létesítménye lesz az elő, de semmiképpen sem az utolsó.