2024. március 29., péntek

Legális keretek közé jut-e a vkt?

Ma ül össze a zombori városi képviselő-testület. Végső ideje, hiszen mintegy három hónapja nem ülésezett, ennek a határidőnek a túllépése ugyanis kényszerigazgatás bevezetését vonja maga után. Egyebek mellett erről is szó esett az ellenzéki pozícióban lévő Demokrata Párt helyi képviselőinek tegnapi sajtóértekezletén.

Vladimir Kuzmanov, a DP helyi képviselőcsoportjának vezetője emlékeztetett a határidő szűkösségére, egyben arra is rámutatott, hogy a mai ülés napirendjén nem szerepel a testület munkájának legális mederbe terelése, valamint, hogy a pártfrakció ezt az összejövetelt se tartja hivatalosnak, mivel összehívása szerintük illegitim, mert illetéktelen személytől származik. Emiatt nem is vesznek részt a testület munkájában.

– A Közigazgatási Bíróság törvénytelennek nyilvánította a vkt demokrata párti elnökének, Siniša Lazićnak a leváltását, ennélfogva az újonnan megválasztott szocialista elnöknek voltaképpen igazolatlan a pozíciója, vele együtt a testület időközben hozott határozatai is erősen megkérdőjelezhetők. A bíróság végzése egy hónapot adott a vkt-nek, hogy hozza helyre az előállt helyzetet, és tegye legálissá a munkáját. Ez a határidő október 5-én jár le, az október harmadikára vonatkozó napirenden viszont említés se esik erről a témáról – mondta Kuzmanov.

Varga Ferenc városi képviselő, aki hosszú ideje vezette a testület mezőgazdasági bizottságát, arra figyelmeztetett, hogy a mai ülésen napirendre kerülő, a termőföldekre vonatkozó határozattervezetének elfogadása katasztrofális következményekkel jár Zombor Városra. A javaslatot, amelyet egyébként az illetékes minisztérium is jóváhagyott, átgondolatlannak és komolytalannak minősítette, de azt se zárta ki, hogy akár hátsó gondolatok szüleménye.

Nedeljko Stojsavljević-Bajša, a DP vezérszónoka arra mutatott rá, hogy az új városvezetőség ígéretei ellenére voltaképpen semmi se történt Zomborban, nincsenek új munkahelyek, új beruházások, sőt, ami történt, az is a város kárára, a közelmúltban derült ki ugyanis, hogy a Déli Áramlat földgázvezeték nem az eredeti területrendezési terv szerint, Zomboron keresztül haladva lép majd át Magyarországra, hanem Szabadka lesz az új útirány.

– A korábbi demokrata hatalom harcolta ki ennek a városnak ezt a fontos beruházást, amely különböző vonzatai nyomán pénzt hozott volna a városnak, az itteni polgároknak. Egyszerre azzal szembesülünk, hogy a haladók vezette város föladta ezt a lehetőséget. Ha az SZHP által vezetett kormány cserbenhagyta az SZHP által vezetett Zombort ebben a kérdésben, mi másra gondolhatnánk, hogy a negyedik hónapja regnáló városvezetőségnek saját bázisában sincs támogatottsága – vélte Stojsavljević.