2024. március 28., csütörtök

Nyolcvan házat tettek lakhatóvá

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nagybecskereki Püspökségi Caritas obrenovaci segélyakciója – Jelzőrendszeres házi gondozás Nagybecskereken

A nagybecskereki püspökségen megtartott tegnapi sajtótájékoztatón beszámoltak a nagykikindai Isteni Irgalmasság Háza – Katolikus Központ megnyitásáról, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nagybecskereki Püspökségi Caritas obrenovaci segélyakciójáról, a nagybecskereki házi beteggondozás folytatásáról, az egyházmegye templomainak és épületeinek a sorsáról, valamint az écskai templom jubileumáról.

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat külföldi kapcsolatokért és katasztrófahelyzetekért felelős igazgatója elmondta, hogy az önkénteseik közreműködésével két hónap alatt nyolcvan házat sikerült lakhatóvá tenni Obrenovac Dudovi nevet viselő lakótelepén, ahol az ár magassága elérte a 3,5–7 métert. Ipari falszárító berendezésekkel látták el az árvízkárosultakat, melyekkel 20–25 napig szárították a földszintes épületrészeket. Egy gép folyamatos üzemben napi 75 liter vizet is képes kinyerni. A nyolcvan lakás falaiból több mint 160 ezer liter vizet szárítottak ki. A gépek működtetését folyamatosan figyelemmel kísérték, és gyakorlatilag két hónapig együtt éltek az árvízkárosultakkal. A segélyszervezet hamarosan megtéríti a szárítás során felhasznált villamos energia árát.

A Nagybecskereki Püspökségi Caritas egy évtizede segít az egyedül élő idős személyeken. A házi beteggondozás és -látogatás jelenleg mintegy 450 személyt ölel fel. A projektum – részben az önkormányzat támogatásával is – folytatódik. Halmai Tibor projektumvezető bejelentette, hogy hamarosan az úgynevezett jelzőrendszeres gondozást is beindítják, amelynek köszönhetően a bajba került személyek segítséget kérhetnek.

Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök a templomok és az egyházi épületek állapotáról és sorsáról szólva elmondta, hogy a katolikus lakosság száma az egyházmegyében csökken, és mind nehezebb az üres templomok fenntartása. Mint hangsúlyozta, az emberek sokkal fontosabbak az üres épületek karbantartásánál. Akkor is, ha ez egy érzékeny téma és sokaknak fáj, ha egy faluból eltűnik a templomtorony. De ismervén a gazdasági helyzetet és az állam lassúságát a vagyon-visszaszármaztatás terén, az egyház nem garantálhatja, hogy ezeket a létesítményeket meg tudja tartani. A legrosszabb állapotban a szerbcsernyei (Németcsernye) és a párdányi, valamint a módosi, galagonyási, perlaszi meg néhány üresen maradt parókia van. Ezen templomok értékeinek egy részét kimentették. A nagybecskereki Katolikus Leánynevelő Intézet épületéből nemrég kiköltözött a mezőgazdasági iskola, további sorsáról egyelőre nincs végleges döntés.

Az écskai templom építésének és felszentelésének 150. évfordulója alkalmából október 5-én, 11 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutatnak be.