2024. április 19., péntek

Mesés gyermekrajzok és bábelőadások

Adán a héten zajlott a Volt egyszer rendezvénysorozat

Az adai Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete ötödik alkalommal szervezte meg hétfőtől péntekig Adán a Volt egyszer rendezvénysorozatot, amelyen meseillusztrációkból gyermekrajz-kiállítás nyílt, valamint bábelőadásokat mutattak be a gyerekeknek neves hazai és magyarországi gyermek- és bábszínházak, illetve a felnőtteknek előadást tartottak a bábozásról.
A rendezvénysorozat hétfő késő délután a gyermekrajz-kiállítás megnyitójával és díjkiosztóval kezdődött a színház előcsarnokában. A szervezők nevében Lehócki Gabriella köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a rajpályázatra az óvodások és kisiskolások Máté Angi Volt egyszer egy című mesekönyve alapján készítették el a meseillusztrációkat, amelyeket a ma záruló tárlaton mutatnak be. Nagy Mónika szervező közölte, hogy a pályázatra közel 270 alkotást küldtek be Felsőhegyről, Oromhegyesről, Moholról, Péterrévéről, Újvidékről, Magyarkanizsáról, Zentáról és Adáról. Közülük a szervezők a legsikeresebbeket díjazták három kategóriában. A meseillusztrációkat a Barna Kolozsi Valéria és Vrábel Rozália képzőművészek alkotta zsűri bírálta el.
A rajzpályázat díjazottjai: óvodások – Fendrik Hédi (Zenta), Sípos Kitti (Zenta), Rusák Bence (Ada); 1–2. osztály – Apró Janka (Ada), Ágoston Zsófia (Magyarkanizsa), Berecz Virág (Felsőhegy); 3–4. osztály – Polyák Ákos (Felsőhegy), Györe Mike (Ada), Puszenyik Patrik (Ada), különdíjas lett Molnár Krisztián (Felsőhegy).
A Volt egyszer rendezvénysorozatán három bábelőadást mutatnak be az érdeklődőknek Adán a színházteremben. Kedden a Csipkés mese című bábjátékkal mutatkozott be Vörös Imelda, a szabadkai Gyermekszínház színésze. Szerdán a veszprémi Kabóca Bábszínház művésze, Érsek Csanádi Gyöngyi lépett föl Volt egyszer egy című előadásával. Csütörtökön a székely lábbábos, Csernik Pál Szende, a Lábita Színház művésze mutatkozott be Csihány csípte mesék című előadásával. Ezt követően Csernik Pál Szende Saját utammal mutatom a világot címmel tartott előadást a felnőtteknek a bábozásról, önmagáról és művészi törekvéseiről.
A rendezvénysorozat megtartását a Magyar Nemzeti Tanács, Ada község önkormányzata, az adai I. helyi közösség és a Szarvas Gábor Könyvtár támogatta.