2024. április 16., kedd

A donyecki repülőtér még ukrán kézen van

A donyecki repülőtérről füstfelhő emelkedik a magasba. A szakadárok mindenáron el akarják foglalni a stratégiai fontosságú légikikötőt (Fotó: Beta/AP)

A donyecki repülőtérről füstfelhő emelkedik a magasba. A szakadárok mindenáron el akarják foglalni a stratégiai fontosságú légikikötőt (Fotó: Beta/AP)

A donyecki repülőtér továbbra is az ukrán erők ellenőrzése alatt áll – erősítette meg pénteken a kijevi parancsnokság. A friss harcokban két ukrán katona esett el, és kilenc sérült meg. A megyeszékhelyet ért éjjeli tüzérségi támadások következtében egy civil halt meg, hatan megsérültek. Az előző esti lövöldözésekben a nemzetközi vöröskereszt egyik munkatársát is halálos sebesülés érte.

Kijev tájékoztatása szerint előző éjjel több kelet-ukrajnai településnél érte tüzérségi támadás a fegyveres erőket. A Donyeck melletti Avgyijivkánál állítólag ZU–23–2 típusú légvédelmi gépágyúkkal lőtték az ukrán katonákat. Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta, a szeparatisták az elmúlt huszonnégy órában összesen több mint negyvenszer lőtték az ukrán egységek állásait. Sikertelen rohamokat indítottak egyebek között a Luhanszk megyei Popasznánál, valamint a Donyecktől délre fekvő Sztarohnatyivka és a megyeszékhely közelében lévő Nevelszke településeknél. Harckocsikkal, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lőtték továbbá a Luhanszktól északra található Scsasztya, illetve a Luhanszk és Donyeck közötti területen fekvő Nyikisine településeknél lévő ukrán állásokat.