2024. április 23., kedd

Iszlám hittudósok ostorozzák az IÁ-t

Halál, pusztulás, megfélemlítés, rettegés és rémtettek sokasága vár azokra a területekre, amelyekre szemet vet az Iszlám Állam (IÁ). A Szíria és Irak jelentős részét ellenőrzése alatt tartó szunnita terrorszervezet a nyár elejétől már többször bebizonyította, hogy kíméletlenségben és kegyetlenségben nem ismer határokat ott, ahová egyszer betette a lábát.

Az IÁ dühödt harcosai már többször fejeztek le vagy ástak el élve ellenséges katonákat, de a polgári lakossággal sem bánnak sokkal kíméletesebben. Civilek keresztre feszítéséről, vagy máglyára vetéséről is sok hír érkezett már.

A fanatikus iszlamisták a közelmúltban két amerikai újságíró és egy brit segélymunkás kivégzéséről még videót is töltöttek fel az internetre. A terrorszervezet legutóbb állítólag hét férfit és három nőt fejezett le az észak-szíriai Kobane város környékén, kurdok lakta területen. Ezzel a gaztettével valószínűleg azt üzente: így jár mindenki, aki szembe mer szállni vele.

Az IÁ-fegyveresek brutalitását döbbenten figyeli a világ. Szeptemberben nemzetközi koalíció állt össze ellenük (amerikai vezetéssel), hogy szétzúzza önhatalmúlag kikiáltott államukat, a kalifátust.

Az iszlám világban szintén egy sajátos szövetség kovácsolódott az IÁ ellen. Muszlim hittudósok sokasága hónapok óta ostorozza a terrorszervezetet, és kegyetlen hadseregét, mert mindkettőről azt tartják, hogy az iszlám nevében elkövetett barbár cselekedeteikkel teljesen befeketítik a vallást.

A minap ismét bírálatok özönét zúdította rájuk (a világ szinte miden tájáról) az iszlám vallás százhúsz tudós ismerője, terjesztője, magyarázója tanára, és legmagasabb rangú méltósága (muftija). Nyílt levelükben élesen elítélték az IÁ atrocitásait, és azokat a tévhiteket, amelyeket az iszlámról terjesztenek.

Ezenkívül felhívják a figyelmet arra, hogy a kalifátusnak és tagjainak semmi köze az iszlámhoz és az államhoz. Kalifátus, vagy „iszlám állam” nevű ország ugyanis kizárólag a muszlimok konszenzusával alakulhat meg. A levélírók szerint az IÁ rossz színben tünteti fel a muszlimokat, az iszlámról pedig a „borzalmas vallás” tévképzetét kelti. A hittudósok huszonnégy pontban összegezték a senki által el nem ismert kalifátus harcosainak téveszméit. A tizennyolc oldalas levél ugyanakkor ki is javítja a tévedéseiket, a Koránból kölcsönözve a helyes válaszokat.

A dokumentum emlékezteti Abu Bakr al-Bagdadi önjelölt kalifát, és az IÁ-t, hogy a dzsihád csak önvédelemre irányulhat. Az iszlám nevében pedig tilos ártatlanok – köztük diplomaták, újságírók és segélyszervezetek alkalmazottainak – életét kioltani. Tilos az embereket kínozni, eltorzítani és megcsonkítani, ahogyan az iszlámra való áttérésre kényszeríteni a (más vallású) helyi lakosságot. A gonosz cselekedetet szintén tilos „Allah akarataként” bemutatni.