2024. március 29., péntek

Egy barátság kezdete?

A közeljövőben új fejezethez érhet a vajdasági magyar újságíró-egyesületek és az anyaországban tevékenykedő hasonló szervezetek közötti kapcsolatépítés. Legalábbis ennek alapját fektették le tegnapelőtt Magyarkanizsán az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete szervezésében megtartott médiatalálkozón, amelynek vendége Tóth Károly, a Magyarok Újságírók Országos Szövetségének elnöke és Kövér Tamás, a Média Önszabályozó Testület vezetője volt. A vajdasági kollégákat maga köré tömörítő szervezeteket Tóth Lívia és Bencsik István, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke és alelnöke, valamint Röhrig Ottó, az ÚMKE elnöke képviselte. A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban megrendezett összejövetel résztvevői a kapcsolatépítés és az együttműködés lehetőségeit vitatták meg, a jelen lévő kollégák pedig betekintést nyerhettek a MÚOSZ, illetve a Média Önszabályozó Testület tevékenységébe.

Röhrig Ottó, az ÚMKE elnöke a találkozó céljai közül a vajdasági magyar médiumokban dolgozó fiatalok szakmai továbbképzését, közös pályázási lehetőségek megvitatását és a szervezetek közötti együttműködés kialakítását emelte ki.

Az összejövetel folytatásában Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke kiemelte: határozott szándékuk, hogy újjáépítsék, kiteljesítsék és megerősítsék kapcsolataikat a határon túli újságíró-szervezetekkel, s reményének adott hangot, hogy konkrét formában is testet ölt és gyümölcsöző lesz a magyarkanizsai találkozó. A magyarországi újságíró-szervezet tevékenységét ecsetelve elmondta, hogy az új alapszabályzat értelmében a szövetség direkt politikai tevékenységet nem folytat, képviselőjelöltet nem állít és nem támogat, s donációt sem fogad el a pártoktól. A magyarországi újságíró-szervezet keretében 33 szakosztály tevékenykedik. A szervezet saját orvosi rendelővel és Tihanyban saját üdülővel is rendelkezik.

Kövér Tamás, a MÚOSZ etikai bizottságának alelnöke szólt a sajtóetikára, a szakmai pontosságra, a személyiségi jogokra vonatkozó alapelvek kijelölését végző és érvényesítő ernyőszervezet tevékenységéről, majd a magyarországi kollégák előtt bemutatkoztak a vajdasági szakmai egyesületek képviselői is.