2024. április 25., csütörtök
INTERFER

Nemzetközi riportfesztivál Zomborban és Apatinban

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a hétvégén az INTERFER nemzetközi riportfesztivált, amelyen újság, rádió, televízió, fotó és társadalmilag felelős riport kategóriában mérettetik meg magukat az újságírók.

A szemle ma kezdődik, és ebből az alkalomból 17 órakor az apatini Meander galériában fotókiállítás nyílik a fotóriportok anyagából. Az ünnepi megnyitóra a zombori megyeháza dísztermében kerül sor, a díjakat pedig vasárnap délben az apatini Művelődési Központban adják át.

A fesztiválra zömmel hazai médiaházak munkatársai neveztek be, de nem hiányoznak például a National Geographic, az indiai Incendiary films, az Amerika Hangja, az Al Jazeera, a Kínai Nemzetközi Rádió munkatársai sem a szűk válogatásba bekerült riportok szerzői közül.

Az előkészületek során először úgy volt, hogy Zombor lesz a rendezvény házigazdája, majd Apatin került fókuszba, végül mindkét város házigazda szerepet nyert. Ezzel kapcsolatosan a SOinfo.org hírportálnak nyilatkozó Dušan Jović, a zombori polgármester művelődési és tájékoztatási tanácsosa a következőket mondta:

– Az INTERFERT Zdenko és Zorica Bakić, az RTV Spektar médiaház akkori vezetői hívták életre. Halálukat követően Slavica Popov, az Apatin TV igazgatónője megvásárolta a rendezés jogát, és átvitte Apatinba a fesztivált. Számomra sajnálatos, hogy akkor Zombor nem ragaszkodott ehhez a fontos kulturális eseményhez. Ha akkor leülünk tárgyalni a szerzői jog új tulajdonosával, ma mindez nem lenne téma. A tanulság, hogy felelősebben kell viszonyulnunk mindahhoz, ami a birtokunkban van.

Jović elmondta azt is, hogy kettős helyszínről a szervezők egy hónappal ezelőtt állapodtak meg a két város vezetőinek, Živorad Smiljanićnak, Apatin község elnökének és Saša Todorović, Zombor polgármesterének megbeszélésén.

Az INTERFER ma este hat órakor kezdődik a közelmúltban elhunyt Sava Stojkov alkotásainak kiállításával a zombori Népszínház előcsarnokában, majd közvetlenül utána a megyeházán kerül sor az ünnepi megnyitóra.

A beérkezett riportok szelekciójában egyetlen zombori médiaház sem szerepel, Apatint pedig a Radio Dunav képviseli.