2024. április 25., csütörtök

A félig autó, egészen jól repül

Sok nagy gyártó cég kíséri figyelemmel az elektromos autók fejlődését, fejlesztését, de sokan közülük nem igazán hisznek abban, hogy jelentős piacuk lesz ezeknek a termékeknek. A derűlátók azonban hajthatatlanok, igyekeznek mindig valamilyen műszaki vagy egyéb újítással előrukkolni.

Az idén már kezdetét vette egy látványos rendezvénysorozat is, amelynek kiemelt célja az új típusú járgányok népszerűsítése. Szeptember derekán megkezdődött ugyanis az elektromos autók számára kiírt nemzetközi versenysorozat, a Formula–E bajnokság első idénye. Az első futamot Pekingben rendezték meg, a további kilenc versenyt más világvárosokban tartják. A folytatásban olyan helyszínek következnek mint Berlin, Buenos Aires vagy Monte Carlo.

Bár a világon még sokan idegenkedve és megvetően mustrálgatják a nem hagyományos motorral működő automobilokat, több (kis) cég már egy merőben új megoldáson munkálkodik. Abban a hiszemben, hogy ez a jármű – amely ugyan autó formájú és kinézetű, de inkább a levegőben közlekedik – hamarosan el fog terjedni, és meghódítja a vásárlók egy részét.

A fejlesztők és a szakma repülő vagy helikopter autóként emlegeti az új szerkezetet, amely már nem számít kivételes ritkaságnak, de a tömeges alkalmazástól még távol áll. Igaz, eddig már elég sokan próbálkoztak azzal, hogy a hétköznapi közlekedés részéve tegyék, de nem igazán sikerült nekik.

Ezek a típusú járművek „kétéltűként” is működhetnének, bár elsősorban légi közlekedésre szánják őket. Az azonban kérdéses, hogy milyen meghajtásúak lesznek. A hagyományos belsőégésű motorok alkalmazását egyre többen ellenzik, az új megoldások viszont még nem eléggé megbízhatók. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a közúti forgalomban is használhatnák ezeket a modelleket, csak olyankor a szárnyukat és a rotorjukat el kell rejteni.

A repülő autó kifejlesztése gőzerővel folyik több központban is, sőt már több prototípus is elkészült. A holland Pal-V is azok közé a cégek közé tartozik, amelyek már dolgoznak a repülő autó kifejlesztésén. A hollandok helikopter-autójával már a földi és a légi közlekedési szabályoknak megfelelően is lehet közlekedni.

Sőt, a kétüléses jármű belátható időn belül – a tervek szerint 2016-ban – megjelenhet a piacon. A boldog vásárló azonban csak a 300 ezer eurós vételár kipengetése után repülhetne, gurulhatna vagy száguldhatna haza (akár 180 kilométeres sebességgel is) az új szerzeményével. Persze akkor, ha van egy jogosítványa és sportpilóta engedélye, valamint legalább 160 méter hosszú kifutópályája a föl- és leszálláshoz.

Ha valaki türelmetlen és képtelen kivárni a holland repülő autót, átruccanhat az Egyesült Államokba, ahol talán előbb is megkezdik a hasonló típusú járművek sorozatgyártását. A 2006-ban alapított Terrafugia cég Boston elővárosában, Woburnben fejleszti azokat a „gépeket”, amelyek közúti közlekedésre alkalmas autókként, de főleg biztonságos kisrepülőgépekként is használhatók. A kétüléses Transition típus akár a közeljövőben kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A modell repülés közben ugyanazt az ólommentes benzint használja, mint földi üzemmódban, tele tankkal 660 kilométert tud megtenni a levegőben, ahol 160 kilométeres végsebességgel is száguldhat. A felszálláshoz azonban 518 méteres nekifutásra van szüksége. A cég honlapján már előjegyeztethető; várható ára 279 ezer dollár.

Az Európai Unió is egyre élénkebben érdeklődik az új közlekedési eszköz iránt. Az unióban már hat kutatóintézet foglalkozik azzal, hogy használható modelleket dolgozzon ki, amelyekkel elsősorban városi forgalomban közlekednének. Ezenkívül az EU több programot is finanszíroz, ezeket magánvállalkozók kezdeményezték az újfajta közlekedés meghonosítására, és a hozzá való eszközök kifejlesztésére.