2024. április 18., csütörtök

Hogy ne legyen dilemma

Van már jó néhány éve annak, amikor Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete egyik összejövetelén az egyik szerb osztályban oktató tanítónő arról beszélt, hogy hosszú pályafutása során hozzá mindig 4-5-6 olyan gyereket is beírattak első osztályba, akik szinte itt találkoztak először a többségi nyelvvel. Megküzdenek ezek a gyerekek, nem csak azért, mert egy számukra idegen nyelven kell az írás, olvasás, számolás alapjait elsajátítaniuk, mert az osztálytársakkal nem tudnak az első hónapokban szót érteni, összebarátkozni, hanem azért is, mert hiányzik az anyanyelv simogató melege, biztonsága. Ezek a gyerekek – köztük magyarok is –, akik nem anyanyelvükön végezték az általános iskolát, visszahúzódóak lettek, és felnőttként egyikük sem választott olyan szakmát, hivatást, ahol a nyelvnek, a beszédnek kiemelt szerepe van. Örökre megitták a levét annak, hogy nem az anyanyelvükön tanultak, – osztotta meg velünk tapasztalatát a többségi nyelven tanító pedagógus. Ugyanezen az összejövetelen a nagy tekintélyű egyetemi tanár arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy kár azért szerb osztályba íratni a gyereket, hogy majd az egyetemen jobban érvényesüljön, mert az ő tapasztalata az, hogy a szerb nyelvű egyetemi karokon az első fél év, egy év nehéz az észak-bácskai – tehát szerbül gyengébben beszélő, ám az anyanyelven szerzett tudás szilárdságával felvértezett – magyar ajkú hallgatóknak, ám megéri ebben az egy-két szemeszterben jobban rádolgozni, nem megfutamodni gyáván a nehézségek elöl. Csakis így lesznek az élet minden területén egyetemi végzettségű, sőt tudományos fokozattal rendelkező magyar ajkú szakembereink, akik a szerbiai gazdasági és tudományos életben egyenrangúan tudnak fellépni, érvényesülni.

Nem véletlen az, hogy a Magyar Összefogás választási programjában az első helyen az oktatás szerepel, mégpedig kezdve a magyar nyelvű bölcsődei, óvodai csoportok indításától egészen a felsőoktatási ösztöndíjazásig, annak teljesítmény- és szociális alapú megújításával bezárólag. Fontos kulcsszavak a magyar szellemiségű oktatás, a pedagógus-továbbképzés támogatása, a minőségi oktatás és a színvonal emelése, a tehetségsegítő kezdeményezések felkarolása. Csakis így lehet a szülők számára vonzóbb, a versengésből győztesen kikerülő a magyar oktatás, csakis így győzheti le a közönyt, a fásultságot, a kishitűséget, hogy egy percig se legyen kétséges, jobban megéri magyar osztályba íratni a gyereket.

Nagyon sok jól felkészült, lelkiismeretes, elhivatott magyar ajkú pedagógusunk van, akik élethivatásuknak tekintik, hogy diákjaik műveltségét megalapozzák, hogy versenyképes tudással vértezzék fel őket. Megérdemlik szakmai munkájuknak azt a megbecsülését, azt a kiemelt figyelmet, amelyet a Magyar Összefogás a programjában előirányoz számukra.