2024. április 25., csütörtök

Városi szinten a bűzről

Az elmúlt hétvégén polgárok népes csoportja tiltakozott a Proteinka állati fehérjegyár előtt az onnan huzamos ideje kiáramló bűz miatt. A Proteinka voltaképpen dögégető, legújabb, megszépítő elnevezése: Állategészségügyi Intézmény. A létesítmény alapítója az állam, nem pedig Zombor Város, ennek ellenére a helyi önkormányzat elöljárói fogadták a kellemetlen szagok megszüntetését követelők képviselőit.

A várost fojtogató bűz megszüntetését követelőkkel Saša Todorović polgármester, Vladislav Živanović polgármester-helyettes és Zoran Miler, a városi tanács mezőgazdasággal, falufejlesztéssel és környezetvédelemmel megbízott tagja tárgyalt a megoldás lehetőségeiről.

A tiltakozó polgárok képviseletében Danijel Mirkov kiemelte, hogy a bűz korábban csupán az Újszelencse lakótelepen élők problémája volt, az utóbbi időben viszont a többi városrészt is érinti. Egyben bejelentette, hogy ha nem történik semmi, a polgárok követeléssel fordulnak a városhoz, hogy bízzon meg egy független intézményt a Proteinka levegő-kibocsátásának és kipárolgásainak mérésével és elemzésével.

A városi elöljáróság támogatta a polgárok kezdeményezését, azzal, hogy a helyi adminisztráció számára ismert a probléma, a megoldás érdekében megtesznek mindent, ami jogkörükben áll, és helyesnek találta a légszennyezés mérésére irányuló ötletet.