2024. április 25., csütörtök

Módosítani kell a zöld parlamenti csoport ügyrendjét

Jelenleg gyakorlatilag működésképtelen a frakció, de tíz napon belül megoldás születhet
(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

A gyakorlatban megmutatkozott működési problémák elhárítása jelentette a Tartományi Képviselőház nemhivatalos zöld képviselőcsoportja szerdai ülésének fő témáját. Az ülés elején egyhangúlag elfogadták a képviselők a Vajdasági Magyar Szövetség azon javaslatát, hogy ezentúl az államtitkári funkcióba lépett Juhász Attila helyett Patyi Lajos töltse be a zöld frakció koordinátorhelyettesének tisztségét. Maja Sedlarević koordinátor ezt követően felvetette néhány, a csoport zökkenőmentes működését akadályozó probléma megoldásának lehetőségét. A jelenlegi ügyrend szerint a csoport koordinátorát és annak helyettesét a csoporton belül legtöbb, illetve legkevesebb képviselővel rendelkező pártból választják hat hónapra. A mandátum leteltével a következő legnagyobb, illetve legkisebb jelenlévő párt jelöli ki a funkciókat betöltő személyeket. E szabályt azonban a következő alkalommal már nem lehet majd betartani, mert a koordinátorhelyettes személyére már nem lesz kit kijelölni, mindegyik párt sorra került ugyanis az eddigiekben. A javaslat az, hogy a női parlamenti hálózatban alkalmazott módszerrel jelöljék ezután ki a koordinátort, vagyis, hogy az a legnagyobb számú párt képviselője legyen először, helyettese a második legnagyobb párt soraiból kerüljön ki, majd fél év múlva a helyettes venné át a koordinátor szerepét és a következő legnagyobb párt adná az új helyettes személyét. A képviselőknek tíz napon belül kell véleményt formálniuk azzal kapcsolatban, hogy elfogadhatónak tartják-e a női parlamenti hálózat gyakorlatát.

A döntéshozás területén is változásokat kell eszközölni. A jelenlegi előírás szerint minden döntést konszenzussal kell a csoportnak meghozni, ami a gyakorlatban aligha érhető el minden alkalommal. A jelenlévő képviselők többségének szavazatai a jövőben elegendőnek számítanának, ha elfogadják az erre vonatkozó felvetést a képviselők.

Kilátásba helyezték egy környezetvédelemmel foglalkozó szakmai konferencia megszervezését a közeljövőben, melynek egyik témája az európai csatlakozással kapcsolatos „zöld” teendők, az országra a tárgyalások 27. fejezetével összhangban váró feladatok elvégzése lesz. A képviselők témafelvetéseket tesznek a következő ülésre. Többen is hangsúlyozták, hogy olyan életszerű kérdésekkel kellene a csoportnak foglalkoznia, mint amilyen a parlagfű-irtás, a pancsovai kőolaj-finomító környezeti hatása, a hatékonyabb árvízvédelem vagy a köztisztaság kérdése. Olyan szemlélet is elhangzott, mely szerint a frakció munkája akkor lesz látható, ha a tanácsteremből a terepre költöztetik azt.

A zöld csoport tagjai tíz napon belül ismét ülést tartanak, amelyen várhatóan módosítják a javaslatokkal összhangban az ügyrendet. A frakció tavaly októberben alakult meg, a képviselők önkéntes alapon vesznek részt annak munkájában.