2024. március 28., csütörtök

Szociális párbeszéddel a jól működő gazdaságért

Kétnapos nemzetközi szakszervezeti találkozó Újvidéken

A munkások jogát védő érdekszervezetek határon átívelő együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) és a magyarországi Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) kétnapos tanácskozás keretében Újvidéken.

Tóth Bátori Erzsébet, a FEÁSZ tartományi bizottságának elnöke lapunknak elmondta, hogy a határon túli együttműködés terén több konkrét projektum kivitelezéséről tárgyaltak.

– Arról beszéltünk, hogyan tudnánk megerősíteni az együttműködést. Persze már vannak határon túli kapcsolataink, viszont ez egy komolyabb horderejű európai kezdeményezés, amely a munkások jogainak erősítését, a kiegyensúlyozott bérrendszer kialakítását és a jobb gazdasági lehetőségek megteremtését irányozza elő. Terveink szerint a MOSZ szakszervezettel fórumot fogunk létrehozni, amelybe egy horvátországi partnert is szeretnénk bevonni – nyilatkozta a FEÁSZ tartományi bizottságának elnöke.

Zlata Zec, a FEÁSZ végrehajtó titkára elmondta, hogy a kétnapos esemény tulajdonképpen a Munkavállalói Kérdések Európai Központjának (EZA) kezdeményezése. A szeminárium célja a FEÁSZ és a MOSZ közötti szorosabb együttműködés létrehozása, elsősorban a regionális együttműködés terén.

– A találkozó abban is segítséget nyújt, hogy a magyarországi kollégák tapasztalatait meghallgatva minél gördülékenyebben haladjunk az eurointegrációs folyamatokban. Az első napon elmondták, hogy ők hogyan vészelték át ezt az időszakot, hogyan sikerült nekik egyenértékűvé válniuk a hatalommal a munkajogi kérdésekben. Sajnos nálunk a szakszervezetek véleményének nincs súlya az állam szemében, ahhoz pedig hogy ez megváltozzon, külföldi segítségre van szükségünk. Itt nemcsak a magyarországi kollégákról van szó, hanem több uniós tömörülésről is. A következő évre is tervbe vettük egy ehhez hasonló találkozó megszervezését. Azon több európai munkajogi szervezet fog részt venni – nyilatkozta lapunknak Zec.

Branislav Čanak, a FEÁSZ elnöke és Palkovics Imre, a MOSZ elnöke mondott megnyitó beszédet a második napon. Köszöntőjében Branislav Čanak megjegyezte, hogy a találkozó nemcsak a jelenlegi uniós trendek átvételét és a meglévő kapcsolatok elmélyítését szolgálja, hanem segítséget nyújthat a jövőbeli gondok megoldásában is. Segít abban, hogy a szerbiai érdekszervezetek megismerkedjenek az EU-s intézményekkel, viszont olyan kérdések megoldásában is segíthet, amelyekkel a magyar szakszervezetek már találkoztak. Emellett a magyarországi illetékesek segítséget nyújthatnak abban is, hogy a hazai szervezetek könnyebben alkalmazkodjanak az uniós munkásjogi trendekhez.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági és foglalkoztatásügyi titkár felszólalásában a határon átívelő együttműködés fontosságára mutatott rá. Példaként felhozta a tartományt is, hiszen itt valósul meg a szerbiai IPA-projektumok több mint kilencven százaléka. Rámutatott arra, hogy ezek a tervezetek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Szerbia felzárkózzon az unióhoz.

A titkár hangsúlyozta a szociális párbeszéd kialakításának fontosságát is. Mint értékelte, a munkaadók a munkavállalók és a kormányzati szervek között már önkormányzati szinten állandó kommunikáció kell fennálljon, hiszen ez alapfeltétele egy jól működő gazdasági rendszernek.

A kétnapos tanácskozáson Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes is részt vett, ő a tartományi foglalkoztatási tervezetet mutatta be.