2024. április 24., szerda

Rijeka és Constanţa között

A Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal újraélesztéséről tanácskoztak Újvidéken

Budapest és Belgrád között van egy 400 kilométernyi övezet, ahol a kelet–nyugat keresztirányú kapcsolat nem érhető el vasúton anélkül, hogy egyik vagy másik fővárost ne érintsük. A Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal egyes szakaszain nincs megfelelő infrastruktúra, vagy rossz állapotban van, így a Szeged és Szabadka közötti 40 kilométernyi távolságot vonattal jelenleg majd két óra alatt lehet megtenni. Ez a vasútvonal lehetővé teszi a szárazföldi kapcsolatot az Adriai-tenger és a Fekete-tenger két legnagyobb kikötője között, és a Rijeka valamint a Constanţa közötti főútvonal része. A Szeged–Szabadka–Baja vonal hiányzó szakaszának helyreállítása felelevenítené a régió történelmi, regionális és nemzetközi kapcsolatait.

A projektum elsődleges célja a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka vasútvonal műszaki tervének kidologázása, valamint a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vasútvonal környezetvédelmi hatástanulmányának kidolgozása. Az újvidéki tanácskozáson a szerbiai és a magyarországi felek megvitatták a tervezett vasúti szakaszok hatástanulmányának technikai részleteit. A találkozót Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár nyitotta meg. Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy november végéig elkészül a terv. A magyarországi szakaszon engedélyes terv, a szerbiai szakaszon ötletterv elkészítésére kerül sor.

– A projektumpartnerek a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság és a DKMT Duna–Kőrös–Maros–Tisza Eurórégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. A projektum a Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló IPA-program keretében valósul meg. Ezt szeretnénk jövőre folytatni, szintén az IPA-program segítségével. Azt követően lobbizni fogunk a pénzforrásokra, hogy valóban megépüljön ez a vasútszakasz. A mai tanácskozás lényege, hogy a Magyar Állami Vasutak, a Szerbiai Vasutak és a két állam képviselői is részt vesznek a tanácskozáson. A tervek szerint a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka vasútvonalon 2019-ben, a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja vonalon 2027-ben indulhat el az első szerelvény – nyilatkozta Juhász.

A projektum teljes költsége 1 649 733 euró, a tartományi titkárság 222 416 euróval, a DKMT 8347 euróval, az IPA-alapok 1 402 273 euróval, a magyar állam pedig 16 695 euróval járul hozzá.