2024. április 16., kedd
UKRÁN VÁLSÁG

Rakéta talált el egy iskolát és egy buszt Donyeckben

Rakéta-sorozatvetővel eltaláltak szerdán egy általános iskolát és egy buszt Donyeckben. Összesen tíz civil vesztette életét. Az iskolát ért találat következtében négy felnőtt vesztette életét és nyolc megsérült. A lövedék becsapódásának pillanatában hetven gyermek volt az iskolában. Közülük senki sem sérült meg. Délelőtt egy iránytaxiként működő kisbuszt is találat ért. A busz kigyulladt, a benne ülők közül hatan meghaltak, egy pedig sérüléseket szenvedett.

Donyeckben a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére a szeparatisták szinte mindennap indítanak tüzérségi támadásokat. Kijev és a helyi vezetés közlései szerint sok esetben szándékosan lakott területeket támadnak. Különösen súlyos a helyzet a nemzetközi repülőtér környékén, ahol az azt védő ukrán katonák ellen rendszeresen indítanak ostromot, illetve tüzérségi támadásokat harckocsikkal, akna- és rakéta-sorozatvetőkkel.

OROSZ HARCKOCSIK DEBALCEVENÉL?!

Az orosz fegyveres erők huszonhét harckocsija jelent meg a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél – állítja Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője. Arról is beszámolt, hogy a Debalcevétől északra lévő Sztahanov településnél néhány napja egy orosz deszantos rohamhadosztály tagjai tűntek fel, és a térségben technikai eszközökkel némították el a mobiltelefonokat.

Debalceve és Sztahanov két kelet-ukrajnai megyeközpont, Luhanszk és Donyeck között fekszik. Debalcevénél hetek óta támadják az ukrán erőket a szeparatisták és az állítólag az oldalukon harcoló orosz katonák. Az ukrán médiában megjelentek olyan hírek, amelyek szerint félő, hogy Debalcevénél megismétlődnek a Donyeck melletti Ilovajszknál történtek. Ez utóbbi településen az ukrán katonákat és a belügyi önkénteseket augusztus végén körbezárták. Az ilovajszki „katlanban” hivatalos becslés szerint az ukrán erők legalább kétszáz tagja esett el.

Timcsuk értesülései szerint Donyeckben eközben nyoma veszett több orosz katonának. Ez szerinte arra utal, hogy a városban a szakadárokkal szemben álló partizánok kapcsolódtak be a harcokba. Azt is közölte, hogy a térségben újabb szakadár csoportok jelentek meg. Az orosz katonákon és a „népköztársaság” fegyveresein kívül a Kalmiusz és a Donyecki Pravoszláv Hadsereg nevű fegyveresek tevékenykednek. Rendkívüli rossz közöttük az együttműködés, és néha konfliktusok alakulnak ki.

Timcsuk arról is írt, hogy az önkéntesekből alakult, a szakadárok elleni harcban jeleskedő ukrán Nemzeti Gárda száz új páncélozott járművel és teherautóval gyarapodott, és még ötszázat kap.

WASHINTON: MOSZKVA AZONNAL VONJA KI KATONÁIT!

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Moszkva és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodást, és felszólította őket, hogy azonnal vessenek véget az ukrán erők elleni támadásoknak, Oroszország pedig vonja ki a csapatait a térségből „Roppant aggasztó az erőszakcselekmények intenzitásának növekedése Kelet-Ukrajnában. Még mindig vannak Ukrajna területén orosz katonák és fegyverek, és mindmáig nem védett az orosz–ukrán határ” – mondta Jen Psaki, aki szerint a szeptember 5-ei tűzszüneti megállapodás ellenére nem hagynak alább az ukrán hadsereg állásai elleni támadások a többi között a donyecki repülőtér és a Luhanszk megyei Popaszna településnél. Sok ukrán katonát és civilt megöltek, fontos infrastrukturális létesítményeket semmisítettek meg.

Jay Janssen NATO-szóvivő is azt nyilatkozta, hogy orosz elitkatonák százai vannak még mindig Ukrajna területén, és a múlt héten a Pentagon nem tapasztalt orosz csapatkivonást a térségből. Szerinte mintegy húszezer orosz katona továbbra is az ukrán határ közelében állomásozik.