2024. április 20., szombat
HONGKONGI TÜNTETÉSEK

Kína nemzeti ünnepén is tízezrek az utcákon

Békés hangot ütött meg Hongkong kormányzója a város nemzeti ünnepi fogadásán, és azt hangoztatta, még mindig jobb, ha az adott feltételekkel minden polgár élhet a választójogával, mintha csak egy bizottság döntene a kormányzó személyéről, ahogy a múltban – számolt be a helyi média, miközben a diákok folytatták békés demonstrációjukat.

Tízezrek töltik nap nap után az éjszakát a központban; egységük jelekeként nemritkán mécses helyett mobiltelefonjukkal világítanak (Fotó: Beta/AP)

Tízezrek töltik nap nap után az éjszakát a központban; egységük jelekeként nemritkán mécses helyett mobiltelefonjukkal világítanak (Fotó: Beta/AP)

Leung Csun-jing minden jel szerint nem tudta meggyőzni a hongkongi másként gondolkodókat, akik közül több tízezren töltötték az éjszakát a város aszfaltján. A reggeli órákban visszatértek azok is, akik a késő esti vihar miatt otthonukba vonultak vissza, szerda este pedig folytatódtak a demonstrációk.

Az állami tévé most először számolt be a hongkongi eseményekről. Ebben azt ecsetelték, hogy a belváros megbénítása milyen károkkal jár, mennyire van negatív kihatással a tőzsdére, a fogyasztásra, a szolgáltatásokra, a turizmusra és az emberek mindennapi életére.

Hongkongi kereskedelmi szervezetek becslései szerint a kár már elérte a negyvenmilliárd hongkongi dollárt, ami valamivel több, mint négymilliárd euró. A televíziós összeállítás elítélte a demonstrációt, a kicsengése az volt; „a diákoknak el kell hagyniuk az utcákat”.

A tiltakozók továbbra is követelik a kormányzó lemondását és annak a döntésnek a megsemmisítését, amely az általános választójog biztosítása mellé egy ezerkétszáz fős bizottságnak adta a jogot a kormányzóválasztáson induló jelöltek végleges kiválasztására. Keddi ultimátumuk szerint, ha nem teljesülnek a követeléseik, kiterjesztik a területfoglaló demonstrációjukat, általános munkabeszüntetésekre szólítanak fel, és/vagy megkísérlik a kormányzat épületének elfoglalását.

Hongkong kormányzója korábbi nyilatkozatában ismét megerősítette, hogy a jövőbeni választás mikéntjében nem kötnek kompromisszumot. Felszólította a tüntetőket, hogy azonnal fejezzék be az utak elfoglalását, és azt is hangsúlyozta, hogy az elterjedt szóbeszéd ellenére Hongkongnak nincs szüksége a kínai hadsereg bevetésére a rend fenntartásához.