2024. április 19., péntek
ZOMBORI PROTEINKA

Nem bírják már a bűzt

Az egyik közösségi oldalon szerveztek tiltakozó fölvonulást a zombori polgárok az állati fehérjegyárból kiáramló elviselhetetlen bűz miatt. Maszkokban, gázálarcokban, tiltakozó föliratú táblákkal és virágcsokrokkal vonult a népes csapat a vállalat elé, hogy az ott dolgozók előtt kifejezzék elégedetlenségüket. A cégvezetőségből viszont senki se fogadta a mintegy kétszáz fölvonulót.

Miként már korábban megírtuk, körülbelül másfél hónappal ezelőtt súlyos meghibásodás történt a zombori Proteinka gyárban, közkeletű nevén a kafilériában. Augusztus derekán Borislav Tomić igazgató sajtónyilatkozatban a hiba elhárítását másfél hónapon belülre ígérte.

A tiltakozók másról is szerettek volna beszélni az igazgatóval, de mivel az hivatalos úton volt, csupán az újságíróknak panaszkodhattak.

Az Újszelencse lakótelepen élők hetek óta nem nyitnak ablakot, nem szellőztethetnek. Viszont egyéb környezetvédelmi problémájuk is akad. A környéken elszaporodtak a rágcsálók, a bogarak, bármikor kirobbanhat egy általuk terjesztett fertőzés. A zajszennyezésre is panaszkodtak, ugyanis a kafiléria melletti ebmenhelyen több tíz kutya éjjel-nappal folyamatosan ugat és üvölt. A tiltakozó menet egyik résztvevője egyenesen ökológiai terrorról beszélt, amely évtizedek óta kisebb-nagyobb intenzitással nehezedik a zombori polgárokra.

Danijel Mirkov, a menet egyik szervezője elmondta, hogy a polgári kezdeményezésnek nem a Proteinka bezáratása a célja, nem az, hogy az ott dolgozók munka nélkül maradjanak, hanem hogy a dögégető a bevételéből korszerűsítse az üzemét és vásároljon új levegőszűrőket.