2024. március 28., csütörtök
XVII. NŐI KOSÁRLABDA-VB, TÖRÖKORSZÁG

Három nagyszerű negyed

Szerbia női válogatottja a vártnál sokkal erősebb ellenállást tanúsított az USA-val szemben a törökországi vb 2. fordulójában, végül pedig a megérdemeltnél sokkal súlyosabb, 94:74 (17:21, 31:21, 21:22, 24:10) arányú vereséget szenvedett. Szerbia válogatottja nagyszerűen kezdett, megnyerte az első negyedet, félidőre pedig csak hatpontos amerikai előnnyel vonultak a csapatok. Marina Maljković lányai szinte minden tekintetben egyenrangú ellenfelei voltak az amerikai profiknak, és a harmadik negyedben ismét csodával fenyegettek, hisz egy ízben ismét átvették a vezetést, a hátrányt pedig nagyobbára behozható keretekben tartották. Az utolsó negyed előtt az USA öt ponttal vezetett, majd a tőle elvárható védelmi játékkal rukkolt ki, és a végén 20 ponttal nyert. A mérkőzés legjobbja Maya Moore volt 17 ponttal, 12 lepattanóval és 6 gólpasszal, amihez a veterán Diana Taurasi 20 pontot tett hozzá. A szerbiai gárdában Jelena Milovanović 17 ponttal és 9 lepattanóval tűnt ki, a meccs legeredményesebbje pedig Ana Dabović volt 24 ponttal. Tegnap a vb-n szabadnap volt, Szerbia válogatottja pedig ma 13.15-től Kínával mérkőzik a D csoport második helyéért.

Az USA-n kívül Spanyolország, Csehország, Törökország, Ausztrália és Fehéroroszország maradt veretlen az első két fordulóban. Az utóbbi csodával határos módon, hisz a mérkőzés hajrájában Kuba 9 ponttal vezetett, de a 20 ponttal és 18 lepattanóval kitűnt Jelena Leucsanka vezette fehérorosz gárda 10:0-s sorozattal zárt, és így nemcsak a kiesést kerülte el, hanem biztosan csoportmásodik. Ha tehát Szerbia ma legyőzi Kínát, a nyolcaddöntőben a Dél-Korea–Kuba meccs győztesével találkozik, majd, újabb győzelem esetén, a negyeddöntőben Törökországgal mérkőzhet. Ha viszont ma Kína nyer, Szerbia a nyolcaddöntőben Fehéroroszországgal találkozik, a negyeddöntőben pedig Spanyolország vagy Csehország a lehetséges rivális.

Női vb, 2. forduló, A csoport: Spanyolország–Brazília 83:56, Csehország–Japán 71:57, B csoport: Törökország–Kanada 55:44, C csoport: Fehéroroszország–Kuba 70:69, D csoport: USA–Szerbia 94:74, Kína–Angola 65:39.