2024. április 19., péntek
HONGKONGI TÜNTETÉSEK

Ultimátumot kapott a városvezetés

Hongkong első számú vezetőjének lemondását követelve és a kormányzat épületének elfoglalását is kilátásba helyezve kedden ultimátumot intézett a több napja tüntető diákok vezére a város kormányzatához. A határidő október másodika.

(Léphaft Pál karikatúrája)

(Léphaft Pál karikatúrája)

A Diákszövetség főtitkára közölte; követeléseik visszautasítása esetén kiterjesztik a tiltakozásukat, a város még több pontját célozzák meg; másodsorban általános munkabeszüntetésekre szólítanak fel, a céljaik elérése érdekében pedig a harmadik lehetséges eszközként a kormányzat épületének elfoglalását helyezte kilátásba.

A Foglald el a központot! polgári engedetlenségi – a médiában esernyős forradalomként is emlegetett – mozgalom egyik vezetője Csan Kin-man a diákok követeléseinek támogatójaként nyilatkozott, s megerősítette, hogy számítanak Leung Csun-jing hivatalban lévő kormányzó lemondására. – Csak akkor választhatunk egy új kormányzatot, és kezdhetünk hozzá a politikai reformfolyamatnak – fogalmazott.

A tüntetések, területfoglalások szervezői a Kínai Népköztársaság megalakulásának mai 65. évfordulójára tízezreket hívtak az utcára. A tiltakozók nem fogadják el a 2017-ben esedékes kormányzóválasztás törvényesített kereteit, úgy vélik, a szabad választásoknak része kell, hogy legyen a szabad válaszhatóság, ezért követelik a jelöltállítás jogát.

Hongkong kormányzója újfent megerősítette, nem hajlandó a kompromisszumra, egyúttal arra figyelmeztetett; „a tüntetések ára egyre nagyobb lesz”.