2024. március 29., péntek

A bírák is aggódnak

A közjegyzőkről szóló törvénnyel a bíróságok függetlensége is veszélybe kerül

Miután a Szerbiai Ügyvédi Kamara vasárnap bejelentette, csalódva az állami szervek hozzáállásában, az ország területén működő kamarák képviselőiből tüntetőbizottságot állítanak fel és folytatják a munkabeszüntetést, a Szerbiai Bírák Társasága is közleményt adott ki az ügyvédi kamara által megkérdőjelezett törvényes előírásokkal, valamint a közjegyzők szerepével és munkakörével kapcsolatban. Mint közleményben kiemelték, több törvényes előírás aggodalomra ad okot.

– A Szerbiai Bírák Társasága aggodalmát fejezi ki, hogy újra hatni szeretnének a bíróságok alkotmánnyal szavatolt függetlenségére, valamint a polgárok jogaira. A közjegyzőkről szóló törvény, továbbá az ingatlanok értékesítéséről szóló törvénymódosítások, a peren kívüli eljárásokról szóló törvény, illetve az aláírások, kéziratok és másolatokról szóló törvény egyes előírásai – még akkor is, ha korábban nem létezett a közérdek védelme – szükségtelenül és példátlanul korlátozzák a polgárok akaratának autonómiáját, az ingatlannal való szabad rendelkezés jogát, illetve megakadályozzák, hogy a bíróságok előtt érvényesítsék jogaikat, vagyis veszélybe sodorják a polgárok jogi védelemre való jogát – emelte ki a társaság a közleményben. Majd rámutattak, a közjegyzők szolgáltatásaira meghatározott árjegyzék megnehezíti a jogi tranzakciókat, hiszen a polgárok kénytelenek több pénzt kiadni, amennyiben egyes esetekben le szeretnék zárni a jogi eljárásokat.

– Amikor nyilvánvalóan esik az életszínvonal, számítani lehet arra, hogy az egyes jogi eljárásokat hitelesítés nélkül fogják lezárni a polgárok, ami viszont jogi bizonytalansághoz vezet és csökkenti majd az adóbevételeket is. A bírák társasága arra kéri tisztelettel az illetékeseket, hallgassák meg a szakma véleményét és javaslatát, ugyanakkor sürgősen vegyék védelem alá a polgárok egyéni érdekeit és a társadalom érdekét – hívták fel a bírák az illetékes szervek figyelmét.

A közleményben ugyanakkor pontosan kiemelték, mely törvények mely előírásai sérülnek, illetve melyek azok a törvényes előírások, amelyek sürgős módosításra szorulnak.

A Szerbiai Bírák Társasága a közleményt hétfőn adta ki, ám a minisztérium erre egyelőre nem reagált.