2024. április 25., csütörtök

Megemelték a minimálbért

A kormány 121 dinárra növelte a minimális órabért

A szerb kormány tegnap úgy döntött, hogy a minimális órabér 2015-ben 121 dinár lesz adó és szociális juttatás nélkül. A döntés 2015. január 1-jén lép hatályba. Ez 5,2 százalékos növekedés, amely hatással lesz a minimálbérre. A kormány tegnapi döntésének az értelmében az év elejétől kezdve a minimálbér 28 430,50 dinárt tesz ki.

A szakszervezetek és a munkaadók képviselőinek két héttel ezelőtt a Szociális-gazdasági Tanács ülésén nem sikerült egyeztetniük az álláspontjukat, ezért a kormány kezébe került a döntés joga. A munkaadók ellenezték a növelést, szerintük ehhez nincsenek meg a feltételek, a szakszervezetek képviselői szerint a minimális órabérnek 137,9 dinárnak kellene lennie.

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Munkaadók Uniója elégedetlen a kormány döntésével. Zoran Mihajlović, a szakszervezetek szövetségének alelnöke szerint a kormány megszegi a törvényt.

– A most meghatározott minimálbér nem elégíti ki a fogyasztói kosár szükségleteit a következő évben. A 121 dináros minimális órabér nem felel meg semmilyen kritériumnak – mondta Mihajlović.

Nebojša Atanacković, a Munkaadók Uniójának elnöke kijelentette, hogy ők nem értenek egyet a béremeléssel, de elfogadják a kormány döntését. Majd kiderül a gyakorlatban, hogyan működik, mivel a közszféra dolgozóinak a bércsökkentését is bejelentették – nyilatkozta Atanacković.

Legutóbb 2012 áprilisában növelték a minimális órabért, 102-ről 115 dinárra.