2024. április 23., kedd

Uniós szintű roamingdíjak három éven belül

A régió országaiban ötször drágább a roaming és háromszor költségesebb az sms-ezés, mint az EU területén

A roamingdíjak csökkentéséről kötött megállapodást Rasim Ljajić, kereskedelmi idegenforgalmi és távközlési miniszter Crna Gora, Bosznia-Hercegovina és Macedónia illetékes minisztereivel. A szóban forgó szerződés a fentebb említett hívásdíj lépcsőzetes csökkentését irányozza elő, célja pedig az, hogy három éven belül a régióban is ugyanakkora legyen a díjszabás, mint az EU-ban.

Mint ahogy azt Ljajić a sajtónak elmondta, a megállapodás alkalmazásáig még három lépést kell az érintett országok tárcáinak megtennie. Az első a díjcsökkentés dinamikájának meghatározása, a második az ezt szavatoló törvénykeret kidolgozása. A végső lépésben pedig a minisztériumok a mobilszolgáltatókkal ülnek tárgyalóasztalhoz.

A miniszter az utolsó lépés kapcsán megjegyezte, hogy a szolgáltatók nem fogadták lelkesedéssel a csökkentési kezdeményezést, arról viszont biztosította az újságírókat, hogy ha nem is zökkenőmentesen, de megállapodnak a szolgáltatókkal is, hiszen nekik is érdekük a díjszabások EU-s összehangolása.

– A díjak csökkentése a polgárok érdeke is, hiszen a régióban átlagosan ötször drágább a külföldi telefonálás, háromszor drágább az sms-ezés, a GPRS használata pedig 33-szor költségesebb, mint az unióban – emlékeztetett a tárcavezető.

A törvénykeret összehangolását illetőleg Ljajić elmondta, hogy az idevágó 2012-es uniós döntést vették mintául, vagyis csak felső díjhatárt szabnak a szolgáltatóknak. Azok alacsonyabb árakat is kérhetnek, a piaci lépéselőny megszerzése érdekében.

Az EU-ban az idén július 1-jén a felére csökkentek az említett díjak, és jövőre meg is szüntetik őket.

A miniszter azt is megjegyezte, hogy az országok közötti együttműködés érdekében a kezdeményezéshez Törökország és Albánia is csatlakozhat.

– A kooperáció nemcsak a külföldi befektetések miatt fontos, hanem hozzásegít ahhoz is, hogy a régió egységesen lépjen fel más országok piacain. Gazdaságaink külön-külön alig állják meg helyüket a világpiacon, egységesen viszont sokkal nagyobb valószínűséggel vehetjük fel a versenyt a fejlettebb országokkal is – jegyezte meg Ljajić.

A régió országai egyébként arra is hajlanának, hogy teljesen átvegyék az EU idevágó határozatát. Előzőleg már volt ilyen kezdeményezés, Brüsszelben azonban elvetették ezt a ötletet.