2024. április 16., kedd

Támadták az IÁ kezén lévő legnagyobb földgázüzemet

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet kezén lévő, legjelentősebb szíriai földgázüzemet támadta légicsapásokkal vasárnap este az amerikai vezetésű koalíció - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az amerikai elnök azt mondta egy vasárnap este sugárzott interjújában: a térséggel kapcsolatban azt tekinti kormánya legfontosabbnak feladatának, hogy meggyengítsék a szélsőségeseket, akik fenyegetik Irakot és a Nyugatot.

„A nemzetközi koalíció első ízben támadta a Coneco üzemének bejáratát és imatermét" - olvasható a londoni központú szíriai civil szervezet vezetőjének, Rámi Abderrahmánnak a közleményében. A koalíció célja, hogy a lázadók elhagyják az üzemet. A légicsapásokban nem halt meg senki, sebesültek viszont vannak - tette hozzá.

A Coneco cég szóban forgó üzeme a keleti Deir-ez-Zór tartományban található.
Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front szíriai lázadószervezet vezetője kijelentette egy vasárnap nyilvánosságra hozott hangüzenetében, hogy a koalíció légicsapásaival nem fogja legyőzni az iszlamistákat, és figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a lázadók bosszút állnak rajtuk. Abu Mohamad al-Goláni felszólította a koalícióban részt vevő európai országok és az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ítéljék el a légicsapásokat, ha nem akarnak belekeveredni a háborúba. „A muzulmánok nem fogják ölbe tett kézzel nézni, amint fiaikat bombázzák. Nem csak az önök vezetői fogják megfizetni a háború árát, önök fizetnek meg érte a legjobban. A harc az önök hazája kellős közepén fog folyni. Viszont ha kiállnak vezetőik döntései ellen, és megakadályozzák őket abban, hogy önöket is belekeverjék a háborúba, akkor esélyük lesz kívül maradni azon" - mondta az an-Nuszra Front vezetője a több dzsihadista honlapra feltett üzenetben.

A Reuters szerint a szervezet tagjai egyre inkább arra próbálják meg rávenni vezetőiket, hogy béküljenek ki és szövetkezzenek az IÁ-val a „keresztesek", vagyis a Nyugat ellen. Kezdetben az IÁ is szövetségese volt az al-Kaidának, viszonyuk azonban megromlott.
Az első amerikai légicsapásokban, kedden az an-Nuszra mintegy ötven tagja halt meg az OSDH szerint. Egy Twitter-üzenetből pedig kiderült, hogy életét vesztette az IÁ-hoz kötődő Horászán csoport vezetője, Mohszin al-Fadli.

Goláni hangüzenetében nem említette al-Fadlit, de szavaiból kiderült, hogy sok iszlamista harcos meghalt a légicsapásokban.
Barack Obama amerikai elnök kijelentette egy vasárnap este sugárzott tévéinterjújában, hogy az Egyesült Államok alábecsülte az Iszlám Állam erősödését, miközben túlbecsülte az iraki hadsereg képességét a szervezet legyőzésére. Ezzel az elnök megerősítette azt, amit James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató mondott néhány nappal korábban. Hangsúlyozta azonban a CBS-nek adott interjúban, hogy a katonai hadműveleteken túl politikai megoldásra van szükség Irakban és Szíriában.

Az elnök elismerte, hogy kormányának Szíriával szembeni politikája ellentmondásos, de - mint mondta - ellentmondásos maga az arab ország és a körülmények is. „Az országot nem (Bassár) el-Aszad irányítása alatt akarjuk stabilizálni, hiszen kormánya szörnyű tetteket követett el. Viszont fennáll az a közvetlen veszély, hogy az IÁ vagy a Horászán csoport emberei amerikaiakat ölnek meg" - jelentette ki.

Obama közölte: a legfontosabbnak azt tekinti, hogy meggyengítsék az Irakot és a Nyugatot fenyegető szélsőségeseket. Legyőzésükhöz azonban egy olyan ütőképes szárazföldi erőre volna szükség, amelynek a kialakulására elemzők szerint a közeljövőben nem lehet számítani Szíriában, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok képezni akarja és felfegyverezné a „mérsékelt" felkelőket - ismerte el. „Van egy olyan katonai tervünk, amelynek jó esélye van a sikerre Irakban, de Szíria egy nehezebben megoldható feladat" - mondta.