2024. április 19., péntek

Az embereket nem érdekli a politika

A végrehajtó hatalmat nyitott és demokratikus parlament ellenőrizheti a leghatékonyabban

A Szerbiai Képviselőház kapacitásának erősítése Szerbia európai integrációjának folyamatában elnevezésű, a görög parlamenttel közösen megvalósított projektum keretében a parlament nyitottságának témájában megtartott rendezvényen Vladimir Marinković, a szerbiai parlament alelnöke hétfőn elmondta, hogy a felmérések szerint az átlagos szerbiai polgárt egyre kevésbé érdekli a politika. A Crta civil szervezet által elvégzett felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek 57 százaléka semmit nem tud a parlamentben az utóbbi néhány hónapban elfogadott reformtörvényekről, magyarázta Marinković, aki példaként a munkaügyi, a magánosítási és a csődeljárásról szóló törvényeket emelte ki. Felszólalásában Marinković megismételte a hatalmi többség álláspontját, hogy a szóban forgó jogszabályok célja jobbá tenni az üzleti légkört az országban, ezzel hozzájárulva a gazdasági növekedéshez és az új munkahelyek megnyílásához.

– Szeretnénk, ha a polgárok minél inkább bekapcsolódnának ebbe a folyamatba. Az a célunk, hogy a parlament minél transzparensebben működjön. Ehhez az is szükséges, hogy a képviselők képviselői irodát nyissanak, ahol naponta találkozhatnak a polgárokkal. Ha a parlament nyitott és demokratikus, akkor hatékonyabban ellenőrizheti a végrehajtó hatalmat. A parlament és a civil szervezetek közötti együttműködés is fontos, mivel ezek a szervezetek képviselik az emberek egy nagyobb csoportjának érdekeit – fogalmazott Marinković.

Magáról a projektumról beszélve a képviselőház alelnöke abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a transzparens parlamenti munka vonatkozásában hasznos lehet a görög tapasztalat.

Athanasios Papaioannou, a görög parlament főtitkára megerősítette, hogy képviselőházuk transzparens munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberek bizalommal viseltessenek a törvényhozó hatalom és a politikusok irányába. Amikor öt évvel ezelőtt elkezdődött a gazdasági válság, az emberek egyre hevesebben kezdték el kritizálni a politikai pártokat és a politikusokat, mert úgy vélték, hogy a politikai rendszer drága és sok mindent eltitkol a közvélemény elől, magyarázta Papaioannou, hozzátéve, hogy az emberek azt szerették volna, ha a politikusok is osztoznának sorsukban. Ezért a parlament költségvetését 40 százalékkal csökkentette, a meghozott döntéseket pedig egytől-egyig megjelentette és elérhetővé tette a közvélemény számára, mondta a görög politikus.