2024. április 25., csütörtök

„Akkor van holnapunk, ha hiszünk benne”

Megnyílt a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat, amely több héten át zajlik számos vajdasági magyar településen

A XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat vasárnapi nyitóünnepsége a Vajdasági Magyar Képtár, a Zsinagóga, valamint a Kosztolányi Emlékpark megtekintésével vette kezdetét. Ezt követően a vendégek ökumenikus istentiszteleten vettek részt a szabadkai Szent György-templomban. Később a palicsi Vigadóban Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, a Magyar Összefogás listavezetője megnyitotta az Ács József képzőművész születésének századik évfordulója alkalmából megrendezett kiállítást. Köszöntőjében Hajnal egyebek mellett a reményről és a bizakodásról szólt.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– A reménynek és bizakodásnak vagyok most én is a szószólója. A Magyar Összefogás eltökéltségének, hogy az egyháziak, a civilek, az értelmiségiek és a Vajdasági Magyar Szövetség ezúttal is egymásra talált, hogy jogszerű és méltányos egyensúlyt teremtsen a számtalan érdek és igény között – fogalmazott Hajnal.

A rendezvény egyik díszvendége, Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke köszöntőjében a magyar nemzet összetartásának fontosságát hangsúlyozta, kitérve a közelgő nemzeti tanácsi választásokra, arra, hogy mekkora a választások tétje, majd arra kért minden vajdasági magyart, hogy október 26-án minél tömegesebben járuljanak az urnák elé.

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke köszönetet mondott Magyarország folyamatos nemzetépítő erőfeszítéséért, majd kiemelte: akkor van holnapunk, ha hiszünk benne.

– Akkor van kibontakozási lehetőségünk, ha mi, ennek az útját járva, ezt megteremtjük. A Magyar Összefogás számomra egy ilyen kibontakozási lehetőség, és hiszek ennek a lehetőségében. Mindannyiunk közös érdekéről van szó, amely a nemzet felemelkedésének a szempontjából is közös érdek – emelte ki Pásztor.

Az est hátralevő részében a vendégek népzenei és irodalmi összeállítást tekinthettek meg a topolyai Cirkalom táncegyüttes, Németh Antal zentai néptáncos szólista, Rácz Robertó muzslai hegedűművész, a muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa, valamint Raffai Ágnes színművésznő és Csíkos Dániel versmondó részvételével.