2024. április 23., kedd

Újabb elismerések a filmeseknek

A zentai Bolyai Filmműhely tagjainak alkotásait ezúttal Belgrádban és Jagodinán díjazták

Újabb rangos elismerésekkel gazdagodott a Bolyai Filmműhely, amelynek tagjait ezúttal Belgrádban és Jagodinán jutalmazták alkotásaikért. A filmműhely tagjai a tervek szerint a közeljövőben az árvíz sújtotta területeken élő fiatalok életéről készítenek majd dokumentumfilmet, azt követően pedig szeretnék megtartani hagyományos téli táborukat.
A Belgrádban megtartott Középiskolások Országos Filmfesztiválján a jelenleg Budapesten tanuló Szremkó Bettina Beautiful Days című filmje érdemelte ki a legjobb filmért járó elismerést, Hajdú Sára pedig a Nyújts kezet! című filmjéért megkapta a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat. A film központi témáját az alkoholizmus képezi.


– A film egy lányról szól, akinek a története egy temetőben indul, ahol a szerelmét siratja. Úgy dönt, alkoholba próbálja fojtani a bánatát, aminek következtében előbb kórházba kerül, majd onnan eljut egy templomba, megismerkedik egy pappal, akivel kimegy a temetőbe, ahol jelképes módon megszabadul az alkoholtól, így a film végül boldog véget ér – mesélte Hajdú Sára. – Arra szerettem volna utalni mindezzel, hogy mindig van más kiút, mindig van jobb választás annál, mint amit a média vagy akár az egész világ sugall, mindig van lehetőség arra, hogy a tisztességesebb és a boldogabb utat válasszuk – tette hozzá Sára, aki elmondta, elsősorban hobbiként tekint a forgatókönyvírásra. – Jövőbeli terveim a filmezéssel kapcsolatban nem nagyon vannak, de hobbiszinten eddig is írtam forgatókönyveket, és ezután is szeretnék, főleg akkor, hogyha lesz, aki kivitelezze azokat, és ha netán azután még díjakat is tudok velük nyerni, akkor az csak pluszörömöt jelent majd számomra – fogalmazott a fiatal forgatókönyvíró.
A filmműhely tagjai nemcsak Belgádban értek el szép sikereket, hanem Jagodinán is, ahol a II. Országos Animációsfilm-fesztiválon az Over the Hills and Far Away című filmet első díjjal jutalmazta a szakmai bizottság.
– Ez az első olyan film, amelynek az elkészítésében közreműködtem, és elismerést kapott. Óriási dolog volt alkotóként ott állni a színpadon, és átvenni a díjat. Ennél nagyobb elismerést szerintem senki nem kaphat – fogalmazott az alkotói csoport nevében nyilatkozó Orosz Kinga. – A forgatókönyv közös munka eredményeként született meg. A történet alapját az képezi, hogy egy fiú miket álmodott összevissza, és ebbe valóban elég sok minden belekerült, a jetiktől kezdve a skótokon át egészen a lánctalpas birkákig minden, ami belefért. A végén a fiú felébred, és már jön is érte az iskolabusz. Szerencsére a társaim többsége képzőművészet szakra jár, aminek köszönhetően minden apró momentumot kiválóan meg tudtak rajzolni, de a film elkészítése így is eléggé időigényes folyamat volt, hiszen minden egyes képkockát külön le kellett fényképeznünk hozzá – tette hozzá Kinga.
A szakemberek szerint mivel az animációs filmek elkészítése rendkívül időigényes folyamat, a fiatalok közül általában kevesen foglalkoznak komolyan ezzel a műfajjal. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói azonban ilyen szempontból kivételt képeznek.
– Észrevettük, hogy az általános iskolások között sokan vannak, akik érdeklődnek ez iránt a műfaj iránt, ötleteik is vannak, de még nem annyira kiforrott a technikájuk, nem annyira ismerik a filmkészítés formanyelvét, aztán ahogyan idősödnek, egyre kiforrottabbá válik a technikájuk, de az érdeklődésük egyre csökken, vagy legalábbis más műfajok irányába terelődik. Pozitívumnak számít ugyanakkor, hogy most már számítógépes megoldások alkalmazásával is lehet animációs filmeket készíteni, például a tavalyi filmünk, amely ugyanezen a fesztiválon második díjat érdemelt ki, kizárólag a számítógépes technológia alkalmazásával, egyetlen ceruzahúzás vagy ecsetvonás nélkül készült el – magyarázta Póth Imre, a Bolyai Filmműhely vezetője, aki elmondta, a jövőben szeretnének még komolyabban foglalkozni az animációs filmek készítésével, hiszen az ilyen elismerések mindig fontos motiváló erőként hatnak a diákokra.
A Bolyai Filmműhely tagjai nemcsak az animációs filmekre kívánnak még nagyobb hangsúlyt fektetni a közeljövőben, hanem az egyéb műfajú alkotásokra is. Rövidesen újabb nagyszabású projektumba kezdenek, ugyanis a tervek szerint az árvíz sújtotta területeken élő fiatalok életéről készítenek majd dokumentumfilmet.
– Ahogyan mindig, most is tele vagyunk tervekkel. A legközelebbi ezek közül az, hogy egy minisztériumi pályázat kapcsán a diákjaink megpróbálnak dokumentumfilmet készíteni az árvíz sújtotta területen élő, hasonló korú gyermekek és fiatalok mindennapjairól. Ennek a filmnek a forgatását október elejére tervezzük, amikor két napra Obrenovacra utazunk. Remélem, hogy egy igazán sikeres dokumentumfilmet tudunk majd ott készíteni! – fejtette ki Horváth Mihály, a Bolyai Filmműhely vezetője, hozzátéve, emellett szeretnék folytatni azt az együttműködést is, amelyet a néhány hónappal ezelőtt megtartott nyári táborban megkezdtek, ahova a műhely azon korábbi tagjai is visszatértek, akik már évekkel ezelőtt befejezték középiskolai tanulmányaikat, annak érdekében, hogy megosszák tapasztalataikat a műhely jelenlegi tagjaival, ezzel is segítve a munkájukat és a fejlődésüket is.
A műhely vezetői, amennyiben sikerül megteremteniük az ahhoz szükséges anyagi feltételeket, akkor a dokumentumfilm-forgatást követően idén is szeretnék megszervezni a Bolyai Filmműhely hagyományos téli táborát, ugyanis fontosnak tartják, hogy a lehetőséget teremtsenek a diákok számára az időigényesebb munkafázisok elvégzésére és az elmélyültebb munka megvalósulására is.