2024. április 24., szerda

Szüreti napok Hajdújáráson

A szüret végét és a falunapot a felújított művelődési otthonban ünnepelték a helyiek

Péntek délután kezdetét vette a 46. hajdújárási Szüreti napok rendezvény, melynek ünnepélyes megnyitóján Pásztor István, a tartományi parlament, a VMSZ elnöke is részt vett. Mint elhangzott, ez az első Szüreti napok rendezvény, melyet a felújított Hajdújárási Kultúrotthonban rendeznek meg, a terménykiállítás pedig a felújított épület kistermében kapott helyet.

A terménykiállítás a felújított Hajdújárási Kultúrotthon kistermében kapott helyet 8Fotó: Molnár Edvárd)

A terménykiállítás a felújított Hajdújárási Kultúrotthon kistermében kapott helyet 8Fotó: Molnár Edvárd)

Az ünnepség művelődési műsorral vette kezdetét, melynek során fiatalokból álló tánccsoport, versmondók, mesemondók és a helyi iskola diákjainak énekkara lépett fel, majd sor került a hagyományos szabadtéri gyümölcsszentelő szentmisére, melyet Zsellér Attila plébános mutatott be.

Haskó István, Hajdújárás helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket, s megköszönte mindazok segítségét, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Szüreti napok ismét megrendezésre kerüljön.

– A terménykiállításon a ládák nagyobbak a megszokottnál. Közel kétszer akkorák, mint tavaly, s nagyjából a termés is ekkora volt. Azt kívánom, hogy ahogy a ládák, úgy a termények eladásából befolyó javak is legyenek nagyobbak, hiszen egész évben dolgoztak ezért a terményért, és jó lenne, ha a munkájuk ilyen formában megtérülne. Ma nemcsak a Szüreti napokat, s ezzel együtt a munkát és a beért gyümölcsöt, hanem a falu napját is ünnepeljük, hiszen ez a legnagyobb rendezvényünk az évben, úgyhogy kívánom, hogy érezzék nagyon jól magukat nálunk – mondta Haskó.

Pásztor István köszöntőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy évvel ezelőtt azzal a reménnyel váltak el, hogy az idén a Szüreti napokat a régi helyszínen fogják újra megrendezni, s az egymásnak tett ígéret megvalósult.

– Erről szól a mai nap is, mert a várakozásunk, a munkánk meghozta a várt eredményt. Ez egy nagy tradíció, hiszen negyvenhatodik alkalommal került megrendezésre, mely megmozgatja a falut és az egész környéket, s éppen emiatt van benne nagy potenciál. Tavaly decemberben átadásra került a felújított művelődési otthon, melybe több mint ötvenmillió dináros a befektetés. Ez is bizonyítéka annak, hogy bármilyen nehezek is a körülmények, amik között élünk, az emberek, akik nap mint nap elvégzik a munkájukat, amikor összefognak, és egymásra támaszkodva megpróbálják legyőzni a nehézségeket, akkor nem csak a gyümölcs válik ilyen széppé, hanem az ínségtől függetlenül a beruházások is megvalósulhatnak, s a következő évben is sok minden indulhat el, ami megváltoztathatja ennek a közegnek a lehetőségeit. Fontos a nagy beruházások elindulása, mint amilyen a Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal felújítása, hogy Hajdújárásról vonattal negyed óra alatt Szegedre lehessen érni, ami lehetővé teszi, hogy az emberek itt lakjanak és ott dolgozzanak vagy fordítva. Ugyanez érvényes a Budapest-Belgrád vasútvonalra, vagy a régi Horgos-Röszke határátkelő megnyitására, de remélem, hogy belátható időn belül befejeződik a palicsi szennyvízcsatorna kiépítése, s akkor a Ludasi-tóval is elkezdhetünk foglalkozni. S egy éven belül olyan helyzetbe tudunk kerülni, hogy Palicson is elindulnak a jelentősebb építkezések. Bármilyen nehéz is az idő, amit élünk, vannak benne lehetőségek és azt próbáljuk realitássá tenni. Ha az eső és a hideg idő ellenére és mindentől függetlenül a termelőknek sikerült, akkor mindannyiunknak sikerülhet – mondta Pásztor, aki ünnepélyesen átvágta a kultúrotthon bejáratánál a szalagot, s ezzel megnyitotta a terménykiállítást.

A Szüreti napok és a terménykiállítás megnyitóját a már hagyományos csőrege zárta, melyet a helyi nyugdíjasok készítettek és kínálták körbe a vendégeket.