2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

A civil kurázsi erősítése

Civil szervezetek képviselőivel találkoztak Szajánban a Magyar Összefogás jelöltjei

Péntek délelőtt Szajánban folytatta bánáti kampánykörútját a Magyar Összefogás listájának Hajnal Jenő, Beretka Katinka és Talpai Sándor összetételű küldöttsége. A helybeli művelődési házban találkoztak a civil szervezetek, művelődési és oktatási intézmények képviselőivel, akik elsősorban a pályázati lehetőségek, a pályázatírási képzések és az MNT oktatási és civil szférával kapcsolatos stratégiájának a részletei iránt érdeklődtek.

Hajnal Jenő kiemelte, hogy az MNT szorosan együttműködik a magyar érdekeltségű civil szervezetekkel, mert a civil szférának, a civil kurázsinak fontos szerepe van a bánáti kistérségek megerősítésében.

Talpai Sándor elmondta, hogy a bánáti szórványban voltak és lesznek is olyan problémák az oktatás, a nyelvhasználat, a kétnyelvűség érvényesítése terén, amelyek megoldásához külső segítségre, a Magyar Nemzeti Tanács támogatására volt és van szükség.

– Együttes erővel sok mindent el tudtunk érni, de szükség volt a helyi magyarság találékonyságára és határozott fellépésére is. Ennek köszönhetően lobog például magyar zászló a nagykikindai községházán, a helységnévtáblákon pedig hamarosan magyarul is ki lesz írva Nagykikinda. Az MNT kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a szajáni és a nagykikindai általános iskolát is, ahol magyar diákok tanulnak. Szórványközpontokra fokozottan szükség lesz, mert a civil szervezetek egyedül nem pályázatképesek, segítségre, összefogásra van szükség. Egyik fő célunk a pályázatírók képzése. A kisoroszi szórványközpont lefedi Nagykikinda, Magyarcsernye és Bégaszentgyörgy községeket, ezekben a községekben mintegy negyven civil szervezet működik. A szórványközpontok a kulturális turizmus fellendítése terén is sokat tehetnek – mondta a többi között Talpai Sándor.

Beretka Katinka, az MNT hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsosa arról beszélt, hogy az MNT idei programjában szerepel az oktatási intézmények belső dokumentumainak a magyar nyelvre történő lefordítása, megkönnyítve ezzel a magyar pedagógusok munkáját.

A szajáni iskola igazgatónője kiválónak nevezte az iskola és az MNT közötti együttműködést, a legjobban a fogyatkozó diáklétszám aggasztja. Szajánból csak az idén hatvan lakos, főleg fiatalok fogtak vándorbotot.