2024. április 20., szombat

A büszkeségnapi felvonulás ellen tüntetett a Dveri

A biztonsági szolgálatok koordinációs irodájának este 9 órakor kezdődött ülése előtt a szélsőjobboldali Dveri mozgalom Belgrád központjában tiltakozó felvonulást szervezett. Ezen az ülésen kellett döntésnek születnie a vasárnapra tervezett büszkeségnapi felvonulás megtartásáról, de éjjeli egy óráig hivatalos bejelentés nem érkezett arról, hogy megszervezhető-e a felvonulás.

A tüntetést a szervezők közlése szerint nem az LGBT közösség ellen szervezték, hanem azon LGBT aktivisták ellen, akik „az iskolákba be akarják juttatni ideológiájukat, amivel azt érnék el, hogy ne a családi értékek jelentsék a legnagyobb értéket Szerbiában”.

Hírügynökségi jelentések szerint a tüntetés részvevői Aleksandar Vučić miniszterelnököt is szidták.

A megmozdulást a Dveri biztonsági szolgálata felügyelte, de számos rohamrendőr is a helyszínen volt.

A Köztársaság téren megtartott tüntetésen elhangzott, ha vasárnap lesz büszkeségnapi felvonulás, azzal egyidőben „családi sétát” szerveznek a mostani megmozdulás szervezői.

A tiltakozók egy csoportja megindult a kormány épülete elé, de ebben a rohamrendőrök megakadályozták őket, a Balkan hotelnél feltartóztatták a vonulókat. Hírügynökségi jelentések szerint a 2000-3000 ember közül körülbelül százan maradtak még egy ideig az utcán a vasárnapi felvonulás megtartásáról szóló döntésre várva. Éjfél után szétszéledtek az utolsó tüntetők is.

A tüntetés néhány kisebb incidenstől eltekintve békésen zajlott, írják a belgrádi médiumok.