2024. március 29., péntek

Jövőre projektfinanszírozás a zombori médiumokban

A továbbiakban nem az eddig alkalmazott kritériumok alapján juthat önkormányzati támogatáshoz a helyi sajtó, hanem projektekkel kell pályázniuk, jelentette be Dušan Jović, művelődéssel és tájékoztatással megbízott polgármesteri tanácsadó.

Ez a lépés kétségkívül új helyzetbe, mégpedig versenyhelyzetbe hozza a zombori médiaházakat. Eddig például a város egyetlen szerb nyelvű hetilapja, a hét évvel ezelőtt magánosított Somborske novine egyetlen dinárt se kapott a városi költségvetésből, noha folyamatosan tájékoztat a városi közigazgatás munkájáról, a város által alapított közvállalatok és közintézmények tevékenységéről, közérdekű eseményekről. Nem is kaphatott, ugyanis a korábbi pályázatokat a szerb nyelvű sajtó esetében csupán az elektronikus médiumokra vonatkozóan írták ki. A kisebbségi média esetében a Dunatáj hetilapnak évekre visszamenőleg pályáznia kell a fenntartásához szükséges eszközökre a városnál. Az elektronikus médiaházak esetében sarkítottabb a helyzet. A városi képviselő-testület üléseinek közvetítési jogát egy olyan televízió nyerte el, amely csupán kábeltévén nézhető, szemben egy másik helyi televízióval, amely tájékoztató adásaival a helyi és környékbeli események zömét lefedi, és földi sugárzása is van. Vagy például az internetes portálok esetében a város a közelmúltig közvetetten támogatott egy olyan médiaházat, amely fönnállása óta saját médiaterméket nem produkált, szemben egy népszerű és hiteles portállal.

A zombori polgármester illetékes tanácsosa úgy értékelte, hogy a médiafinanszírozás korábbi gyakorlata a különböző mércék és elbírálásuk révén favorizálásra, személyes vagy pártpromócióra nyitott lehetőséget, vagy egyszerűen kidobott pénz volt, mert a polgárok nem azt a minőséget kapták, amiért a város ezeknek a polgároknak a pénzéből fizetett. Ezért gondolja, hogy a tartományi és minisztériumi szinten bevált projektfinanszírozási gyakorlat a helyi önkormányzatban is eredményes lesz, egyenlő rajthelyzetbe hozza a helyi médiaházakat, egyben várhatóan növeli szolgáltatásaik minőségét.