2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ-EB

Szép volt, lányok!

Szerbia női válogatottja (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Andrea Todorović, Makszuti Anetta) bejutott a Lisszabonban zajló csapat-Európa-bajnokság II. divíziójának döntőjébe, így bebiztosította a feljutást, vagyis a következő kontinensbajnokságon már a legjobbak társaságában áll asztalhoz. A Slobodan Stojanov vezette együttes a helyosztón előbb mindössze 55 perc alatt 3:0-ra győzte le Bulgáriát, majd a divízió elődöntőjében szintén meggyőző fölénnyel nyert Görögország ellen. Beigazolódtak Erdélyi szavai, aki a mérkőzés előtt azt mondta, örül, hogy a görögökkel, és nem az angolokkal kell a feljutásért játszaniuk, de a helléneket sem szabad lenézni, mert nem véletlenül jutottak el a II. divízió elődöntőjéig. Szerbia férfiválogatottjának (Aleksandar Karašević, Marko Jevtović, Pető Zsolt, Bojan Crepulja) a II. divízió helyosztóján 65 perc kellett a törökök legyőzéséhez, s pénteken este Dánia sem okozott különösebb gondot: a 3:0-s győzelem azt jelentette, hogy a nők után a férfiak is kiharcolták a feljutást. Ezzel azonban még nem fejeződött be a „munka”, ugyanis a II. divízió győztese automatikus résztvevője a jövő évi, Bakuban sorra kerülő Európai Olimpiának, vagyis a divíziós döntő nem egy tét nélküli mérkőzés lesz!

A magyar női válogatottnak nem sikerült érmet szereznie, miután a negyeddöntőben 3:1 arányú vereséget szenvedett Ausztria ellen. Férfi társaik csütörtökön hiába győzték le az osztrákokat a csoportban, így is a kvartett negyedik helyén végeztek, mivel Ausztria 3:1-re nyert a vendéglátó ellen, ennek ellenére a csoportelső németek és a portugálok jutottak a nyolc közé. A német–portugál meccsen bokasérülést szenvedett Franziska, így a német együttes Bollra és Mengelre fogyatkozott, de szerencséjükre – habár a repülőgépe két órával később indult a tervezettnél – megérkezett Ovtcharov, aki jó szokásához híven: jött, játszott, és győzött Pattantyús ellen.

Jó hír a fiatal játékosoknak, hogy az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) pénteki ülésén elfogadták azt a javaslatot, amely alapján 2016-tól a 21 (vagy a 23) éven aluli versenyzőknek szerveznek Európa-bajnokságot, amelynek lényege, hogy a fiatalok könnyebben „átvészeljék” az ifjúsági és a felnőtt-tornák közti átmenetet. A pontos részletekről a jövő évi kongresszuson döntenek. Lisszabonban az is eldőlt, hogy a páros években férfi és női egyéni, valamint férfi, női és vegyes páros szerepel majd az Eb programjában, míg a páratlan években csapat-Eb-t rendeznek. Ez alól kivétel a jövő évi, jekatyerinburgi kontinensbajnokság, ahol egyéni, páros és csapat versenyszámok is lesznek.

Csapat-Eb (Lisszabon), férfiak, a 17–24. helyért: Szerbia–Törökország 3:0 (Karakašević–Li 3:0, Pető–Menge 3:0, Jevtović–Gündüz 3:0). A 17–20. helyért: Szerbia–Dánia 3:0 (Jevtović–Groth 3:1, Karakašević–Sternberg 3:1, Pető–Hindersson 3:2)

Nők, negyeddöntő: Ausztria–Magyarország 3:1 (Liu–Madarász 3:1, Polcanova–Póta 2:3, Solja–Lovas 3:1, Liu–Póta 3:1).

A 17–24. helyért: Szerbia–Bulgária 3:0 (Erdélyi–Karova 3:0, Fehér–Remzi 3:0, TodorovićZamfirova 3:0). A 17–20. helyért (feljutásért az I. divízióba): Szerbia–Görögország 3:0 (Erdélyi–Hrisztoforaki 3:0, Fehér–Toliu 3:0, Todorović–Papadaki 3:0). A 17. helyért: Szerbia–Szlovákia (szombat, 14 óra).