2024. április 20., szombat

Három gyerek égett bent egy putriban

Csütörtökön éjjel három gyermek halt meg egy újbelgrádi tűzesetben, amikor egy, a Száva mentén lévő roma telepen kigyulladt egy deszkákból és kartonból összetákolt putri. A gyerekek édesanyját Ž. S. (37) a rendőrség súlyos közveszélyokozás gyanújával letartóztatta. Az áldozatok öt-, hét- és kilencévesek voltak. A sajtó tudomása szerint egy gyertya lobbantotta lángra a putrit.

A szemtanúk szerint a 20 négyzetméteres putri egy perc alatt leégett, és csak a szerencsének tudható be, hogy a tőle egy méterre lévő viskó, amelyben öt gyermek és néhány felnőtt tartózkodott, nem lobbant lángra. A kiérkező tűzoltók semmit sem tehettek.

Saša Janković köztársasági ombudsman szerint a gyerekek haláláért az állam és a közösség is felelős, nem foglalkozik ugyanis a roma közösségek embertelen életkörülményeinek enyhítésével. A jogvédő szerint a tragédia után nem elég búslakodni, hanem meg kell vizsgálni, hogy miként lehetett volna megelőzni a tragédia megtörténését. Szavai szerint az eset fájdalmas figyelmeztetés arra, hogy Szerbia legsérülékenyebb közössége, a telepeken élő roma közösség érdekében tényleges intézkedésekre van szükség.