2024. április 24., szerda

Ma döntenek a büszkeségnapi felvonulásról

A parlamenti pártok többsége nyíltan elítéli a pravoszláv egyház állásfoglalását

A végső döntés, hogy vasárnap az LGBT-közösség megtarthatja-e felvonulását Belgrádban, a tervek szerint ma születik meg. Ezt Nebojša Stefanović belügyminiszter erősítette meg tegnap. A döntést a biztonsági szolgálatok koordinációs irodájának ülésén hozzák meg az illetékesek, akik folyamatosan igyekeznek felmérni, hogy mekkora kockázattal járna, ha a fővárosban megtartanák a rendezvényt. Stefanović elmondása szerint egyelőre ő maga sem tudja, hogy milyen álláspontot képviselnek ebben a kérdésben a biztonsági szolgálatok.

A Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Demokrata Párt köztársasági parlamenti frakciói tegnap fejezték ki megrökönyödésüket a szerb pravoszláv egyház, Irinej pátriárka kézjegyével ellátott, kedden nyilvánosságra hozott közleményével kapcsolatban. Ebben a közleményben az SZPE egyebek mellett a pedofíliával egyenlítette ki a homoszexualitást. Az SZHP, az SZSZP és a DP egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy Irinej pátriárka nyilatkozata veszélyes, nem áll összhangban a keresztény szellemiséggel, és hozzájárul az erőszak légkörének erősödéséhez. Az ehhez hasonló nyilatkozatokat alkotmányellenesként kell kezelni, nyomatékosította a három párt, hangsúlyozván, hogy a pátriárkának és a szinódusnak kizárólag az egyház hatáskörébe tartozó dolgokkal kellene foglalkoznia. Az államnak és a kormánynak kötelessége lehetővé tenni a büszkeségnapi felvonulás megtartását, az egyház nem avatkozhat ebbe, hangzott el.

Közben Ausztriából is szóbeli támogatás érkezett a felvonulás megtartásával kapcsolatban. Evelyn Regner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt európai parlamenti frakcióvezetője elégedettségének adott hangot, amiért a szerb kormány támogatja a felvonulás megtartását. A diszkriminációnak nincsen helye Európában, szögezte le Regner.