2024. április 25., csütörtök

Modern rabszolgatartás Malajziában

A maláj elektronikai iparban dolgozó 350 ezer munkásnak csaknem harmada dolgozik olyan munkafeltételek között, amelyek a rabszolgamunkának felelnek meg – tette közzé a Tanjug hírügynökség.

Az amerikai Verte nevű, munkásjogok védelmével foglalkozó nemkormányzati szervezet legfrissebb tanulmánya szerint Malajzia említett ipari szektorában (ahol a legismertebb elektronikus készülékek világmárkái készülnek) a munkások 28 százaléka dolgozik elviselhetetlen munkafeltételek közepette, és leginkább azok az alkalmazottak, akik a jobb munkalehetőség reményében költöztek a szigetországba az elszegényedett délkelet-ázsiai államokból.

A tanulmány arról árulkodik, hogy nagyszámú külföldi vendégmunkást fognak kényszermunkára. A feldolgozott adatok pedig arról szólnak, hogy nem különálló esetekről van szó, hanem általános jelenségről.

Az érintett maláj cégek a legismertebb elektromos készülékeket gyártó vállalatok legnagyobb szállítói. Olyan márkanevű cégekkel ápolnak üzleti kapcsolatot mint a Sony, Apple vagy a Samsung. A tanulmány szerint a szigetország elektronikai részlegének sikere a Nepálból, Vietnamból, Indiából, Bangladesből és Burmából érkező, elszegényedett munkavállalók helyzetével való visszaélésnek köszönhető. A Verte kimutatásai értelmében a visszaélés alapját azok a költségek adják, amelyeket az emigráns dolgozók még a munkavállalás előtt felhalmoznak.

A tanulmányban megkérdezett munkások 94 százaléka beszélt arról, hogy a munkaadó elkobozta útlevelüket, 71 százalékuk pedig vissza sem kapta. A megkérdezettek 38 százaléka számolt be arról arról, hogy a munkaadó még csak megfelelő életteret sem biztosított számukra: nyolcan kellett egy kis szobában élniük és aludniuk.

– Az a tény, hogy elvették az útleveleinket, már rávilágít arra, hogy a rabszolgatartás modern változatáról beszélünk – magyarázta a kimutatás készítőinek egy burmai munkás.

A 28 millió lakosú Malajzia fejlett országnak számít szomszédaihoz képest, ám már több nemkormányzati munkásjogi szervezet is többször bírálta a bevándorló munkásokkal szemben alkalmazott bánásmód miatt. Az utóbbi réteg pedig az ország összlakosságának számából majdnem négymilliót tesz ki.